Álomkófic

Misztrál gyermekkoncert a 20. Győri Könyvszalonon

mistral01

Élményekkel teli utazásra invitált a Misztrál együttes koncertje, a megszokott magas zenei minőséggel gazdagítva a 20. Győri Könyvszalon programkínálatát.

A zenekar ezúttal gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek szóló műsorral érkezett. A dalok egy palota kertjébe kalauzoltak, ahol a tündérek és manók birodalma rejlik. Olyan slágerek hangzottak el, mint a Béka-tangó vagy a Táncol a sárga.

Balassi Bálint Széllyel tündökleni című megzenésített verse történelmi hangulattal hatotta át a koncertet, és a vitézek életébe is bepillantást engedett. A zenekar a gyerekeket nemcsak különböző zenei stílusokkal ismertette meg, hanem olyan különleges hangszerekkel is, mint például a koboz, a cajon vagy a „spájz-cimbalom”. S a szép dallamokkal együtt a költészetet is becsempészték az ifjú hallgatóság fülébe. Például Babits gyönyörű sorait:

Mosolyogj, néne! Csak egy kis méhe
szállt lelkembe
s ujra zeng lelkem - zsong, mintha örök
hangszer lenne.”

A koncert utolsó részében a gyerekek is színpadra állhattak, hogy együtt énekeljenek a Misztrál tagjaival. Végső dalként egy kis derűs télidézés, Szabó Lőrinc Esik a hó című megzenésített verse csendült fel. A zenés utazás egyben felhívás is volt arra, hogy járjunk minél többet odakint a természetben, s ha jól figyelünk, talán egyszer majd mi is meghalljuk a tündérek muzsikáját.

Szabados Éva
Fotók: Vas Balázs

2021.11.26