''A megbecsülés a valóságot veszi észre, emeli ki és hangosítja fel''

N. Tóth Klára Üvöltés vagy ölelés című kötetének bemutatója

n-toth-klara

Elengedhetetlen az igazi, őszinte jelenlét a párkapcsolatban, amely egészsége érdekében mindig a valódi harmóniára törekszik. N. Tóth Klára és kötete, az Üvöltés vagy ölelés – amely a 20. Győri Könyvszalon utolsó napján került bemutatásra Vajda Violetta moderálásával a Kisfaludy Károly Könyvtárban – minderről mesélt az érdeklődő közönségnek.

Kijelenthető, hogy a szerző a lélek mestere, a pszichológus, pszichoterapeuta, asztrológus N. Tóth Klára szerint az igazi változáshoz a szemléletben történő változás szükséges, amely természetesen nem is olyan egyszerű, hiszen egy párkapcsolatban pillantani magunkra mindig egy teljesen másfajta perspektívát jelent. Az önismerethez a könyvek nagyszerű „táplálékul” szolgálnak, „mindegyikük egy ajtó önmagunk felé”, a különböző élethelyzetekben elővett könyvek mindig mást és mást szólítanak meg bennünk.

N. Tóth Klára új könyve, a 2021-ben megjelent Üvöltés vagy ölelés illusztrációit férje készítette, a címlap smaragdzöld és arany kombinációja szimbolikusan és hatásában is a gondolatok (meg)tisztítására inspirálja az olvasót. Az ölelés csak a szeretet rétegéből érkezhet, míg az üvöltés – amely történhet kifelé és befelé egyaránt – többféle rétegből: düh, elhatárolódás, büszkeség… stb. Ezek a rétegek mind-mind egymásra rakódnak, lefejtésük sem egyszerre történhet meg.

n-toth-klara

Az intimitás az élmény belsővé válásának folyamata, egy párkapcsolatban ez akkor történik meg, amikor valami újat fedezünk fel a kettőnk interakciójában általa. A viszonyban többféle módon mozoghatunk, szinkronban együtt és aszinkronban külön is, ilyenkor a legfontosabb az emocionális türelem. Csak a jelenben tudunk változást előidézni, és csak magunkban, ennek révén juthatunk el a célként előttünk álló intimitáshoz.

A párkapcsolati témának sok egyéb összetevője, kérdésköre és elméleti-gyakorlati mibenléte hangzott még el a könyvbemutatón, melyek szemléltetésére kitűnő részleteket hallgathattunk meg a könyvből Máté Richárd prezentálásában. A rendezvény elején és végén pedig, a párkapcsolati harmonikus érzelmek vizuális szemléltetésére Hobot Eszter és Gácsfalvi Ákos mutattak be közös táncot a közönségnek.

Szilvási Krisztián
Fotók: Óbert Klára

2021.11.25