Dézsi Csaba András: Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben


gerzson-es-panka07

Vasárnap délután, a 20. Győri Könyvszalon zárónapján a Dézsi Csaba András könyvbemutatójára érkezőket meglepetés érte. A nézőtérhez közeledve Bodrogi Gyula színművész érces hangja ütötte meg a fülüket: a program előtt ugyanis egy videófelvételt láthattak. A kivetítőn az ismert előadó a szerző korábbi mesekönyvéből olvasott fel, betekintést engedve a most bemutatandó kötet előzményeibe.

Maga a könyvbemutató rockos hangulatban, a Deep Purple zenéjével kezdődött, amin nem lepődött meg senki, aki picit is ismeri Győr város polgármesterét. Dézsi Csaba András AC/DC-s pólóban, laza léptekkel jött be, s foglalt helyet vendégeivel együtt a színpadon. A mesekötet bemutatásában közreműködött Kustán Roland grafikus, a könyv illusztrátora is; a moderátor Koltay Anna televíziós műsorvezető volt.

A beszélgetés első részében röviden képet kaphattunk a Dézsi házaspár állatokhoz való viszonyáról. Ez a felvezetés elengedhetetlen volt, hiszen a szerző mindhárom mesekönyve állatos témával foglalkozik, az utolsó kettő pedig kifejezetten saját élményre épül. Dézsi Csaba Andrásnak számtalan szakmai publikációja, ismeretterjesztő cikke és egyéb kötete van. Kicsit meglepőnek találhatjuk, hogy egy orvosként, polgármesterként, egyetemi oktatóként működő közéleti személyiség meséket kezd írni. Miért? – tette fel a kérdést a moderátor. A kardiológusi munka, az intenzív-terápiás tevékenység nagyon megterhelő. Fizikailag és lelkileg egyaránt. Léteznek módszerek, melyekkel az orvosok igyekeznek oldani a rájuk nehezedő feszültséget. Dézsi Csaba András számára a meseírás az, amivel meg tudja őrizni a benne élő gyermeket, és meg tud pihenni. Első meséskönyvét, az Ősállatkalandot még régen, kicsi gyerekeinek mondta-írta. A mostani köteteket már unokáinak olvashatja fel.

Az előző, Gerzson és Panka című rész arról szól, hogy miként került a két papagáj a szerző otthonába. A könyv emellett megismerteti kis olvasóit a papagájok sok-sok érdekes tulajdonságával és gondozásuk fortélyaival.

A frissen megjelent Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben című kötetben kinyílik a világ. A főszereplők – a hajóorvosként dolgozó Csaba, Vera és a két madár – elindulnak, hogy megnézzék a dél-amerikai őserdő sűrűjét. A történet igazán kalandossá válik…

gerzson-es-panka08

Erről a nézők is meggyőződhettek, amikor színpadra lépett Halász Judit, a népszerű előadóművész, s felolvasta a kötetből A pajkos majmok című fejezetet. A közönség élvezettel hallgatta a mesét, amit a művésznő teljes átéléssel tolmácsolt. Produkcióját a közönség tapssal hálálta meg.

A mai gyermekkönyvekben a szöveg mellett igen nagy szerepet kap az illusztráció is. E mesekönyv grafikáinak elkészítésére Kustán Roland kapott felkérést. Elmondása szerint megkötések nélkül, szabadon dolgozhatott. Ha nem is könnyen, de megbirkózott a feladattal, hogy a képek érzékletesek és a gyerekek számára „fogyaszthatók” legyenek; ugyanis egyáltalán nem könnyű „cuki”, de nem negédes rajzokat készíteni. Úgy érzi, számára a szövegek leképezése, a könyv kivitelezésében való részvétel hatalmas szakmai fejlődést jelentett.

A két alkotó munkájának eredményeképpen megszületett a kötet, de ahogy azt sejteni lehetett – és most a szerző is megesősítette –, a történetnek még nincs vége…

A kötet bevétele jótékony célokat szolgál. Dézsi Csaba András és felesége már most is részt vesznek az állatok védelmében. Szerveződik egy papagájmentő központ, annak létrehozását és működtetését szeretnék az eladott kötetek árával segíteni. Hogy miért kell effajta intézményt létesíteni? A nagyközönség általában nagyon keveset tud a papagájokról. A fajták legtöbbje rendkívül hosszú életű, és 1-2 gazdához tud csak ragaszkodni. Az úgynevezett „özvegy papagájok” ápolása speciális felkészültséget és odafigyelést igényel. Ugyanígy kell gondozni a madárcsempészektől elkobzott, sokszor sérült vagy éhező állatokat. Így segíthet nemes célokat egy egyszerű mesekönyv is.

A könyvbemutató egy rövid, a könyvön alapuló zenés videoklip vetítésével zárult, 

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2021.11.25