Egy kamasz szemével látta a kor piszkos lelkét

Juhász Anna Irodalmi Szalonjának vendége volt Bereményi Géza és Huzella Péter

irodalmi-szalon02

A 20. Győri Könyvszalon Alkotói Díjas írójával, Bereményi Gézával a rendezvénysorozat első délutánján találkozhattak az érdeklődők Juhász Anna Irodalmi Szalonjában.

Az Irodalmi Szalon 2010 novemberében indult Újbudán, az egykori hagyomány felélesztője Juhász Anna irodalmár, aki könyvek, szerzők, színművészek, zenészek, előadások, koncertek, nagy találkozások kaleidoszkópján át igyekszik megmutatni, hogy az irodalom közösségi élmény, sőt egyenesen világnézet. Ezúttal Bereményi Géza íróval beszélgetett, vendége volt még Huzella Péter zenész-előadóművész. Kettejük közös kapcsolódási pontja Cseh Tamás, akinek dalait, emlékét többször megidézték.

Bereményi Géza az idén már a harmadik díjat kapta, a legfrissebb a győri olvasók elismerését tükrözi. A szerény, „rejtőzködő ember” (Dés László nevezte így) természetesen örömmel fogadta a felé áradó szeretetet, megbecsülést, de azt is bevallotta, hogy gátolja a nyilvános szereplés. Magyarázata szerint a színész az előadásban él, a végén neki tapsolnak, de az író az írásában fedi fel magát, a taps pedig igazán a műnek szól. Nincs ebben semmi különös, hiszen az íróember nem a nyilvánosság elé termett, magányos mesterség az övé. Megmutatkozni igazán az írásaiban tud, mint ahogy azt tette is régóta várt önéletrajzi regényében. A Magyar Copperfield sikerét több dologban látja, egyrészt találkozott a járvány miatti „könyvéhséggel”, másrészt őszinteségével a történelmünk emberközeli krónikája lett, harmadrészt a nyelvezet, ahogy egy kamasz szemével láttatja a kor piszkos lelkét, az segít megvilágítani fontos kortüneteket. Ragyogó portrékban rajzolódnak ki élete meghatározó figurái és találkozásai. Ismerős lehet ez a világ díjnyertes filmjéből, az Eldorádóból, vagy a Cseh Tamásnak írt dalaiból.

irodalmi-szalon01

Életének több epizódját a beszélgetés során is felelevenítette: a második világháború utáni időszakot, amikor a nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték, 1956 fordulatait tízévesen élte át, ifjúkori lázadásait és indulását, ami egybeesett a Kádár-rendszer megszilárdulásával, első novelláskötetének megjelenését, szakítását az írással, találkozását Cseh Tamással, hogyan igyekezett „kerülni a bajt”, és hogy ki volt a három legmeghatározóbb ember az életében. Életeseményeit kisgyermeki, majd kamaszkori rácsodálkozással szemlélni és megeleveníteni különös atmoszférájú korrajzot eredményez, nem véletlenül érdemelte ki a Magyar Copperfield az olvasók kitüntetett figyelmét. Készülőben a folytatás is, melynek tervezett címe Egyetemeim lesz.

Huzella Péter több ponton kapcsolódott a beszélgetéshez, néhány bravúrosan előadott dallal színesítette a Szalon hangulatát, amely telt házas érdeklődést könyvelhetett el.

Juhász Anna és Bereményi Géza egy másik témába vágó beszélgetését itt tudják meghallgatni.

SzaSzi
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.25