Adrian Lesenciuc: Balada

Egy román zeneszerző huszonkilenc esztendeje

Őszinte érdeklődéssel ültem be a román szerző, Adrian Lesenciuc Balada című kötetének bemutatójára, hiszen nagyon régen volt már, hogy a testvérvárosok hasonló programmal jelentkeztek. Most, a 20. Győri Könyvszalonon a Creator Könyvkiadó képviseletében Ioana Zenaida és beszélgetőtársa, Gyarmathy Orsolya mutattak be egy karcsú kötetet. Hogy éppen ezt a könyvet, az jó választásnak bizonyult, hiszen egy komponistáról szól.

A muzsika egyetemleges, nyelvi korlátok nélkül élvezhető, képes megszólítani mindenkit, nemzetiségtől, életkortól függetlenül. A Balada című könyv Ciprian Porumbescu, az egyik legismertebb román zeneszerző életrajzát igyekszik rekonstruálni. Porumbescu az a román nemzetnek, mint a cseheknek Dvořák, vagy nekünk Kodály és Erkel.

Ciprian Porumbescu román zeneszerző Bukovinában született 1853-ban. Szegény sorból származott, ezért tehetsége ellenére sem részesülhetett rendszeres zenei képzésben. Szerencsére egy ösztöndíj segítségével két évig tanulmányokat folytathatott a bécsi konzervatóriumban. Hazatérve zenét tanított, emellett verseket, szövegeket és sajtócikkeket írt, valamint aktívan részt vett a közéleti kulturális életben. 1877-ben politikai tevékenysége miatt az osztrák hatóságok letartóztatták. Fogvatartása alatt megfertőződött. Sajnos nagyon fiatalon, 29 évesen elhunyt a kor rettegett népbetegségében, tüdőbajban. Életműve rendkívül gazdag, mintegy 250 műből áll. Neve nemzetközileg ismert.

A Creator Könyvkiadó felvállalta, hogy ezt a jeles személyiséget könyvbemutatók, ankétok révén népszerűsítse. Hogy miért? Porumbescu története felhívja a figyelmet az identitás komplexitására. Ioana Zenaida hangsúlyozta, hogy hovatartozásunk gondolkodásunktól függ. Annak rugalmassága teszi csak lehetővé a több helyre tartozás érzését. Hogy ez kialakulhasson, hogy otthon legyünk a világban, meg kell ismernünk egymás kultúráját. Erre itt és most, a rendezvény idején a standon lehetőség van, de az internet segítségével bármikor meghallgathatjuk Porumbescu muzsikáját, ha a róla szóló, román nyelvű kötetet nem is tudjuk elolvasni.

Berente Erika
Fotó: Vas Balázs

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2021.11.24