Zene és szöveg győri díszletben

Mészáros Urbán Szabó Gábor Győri regény című kötetének bemutatója

meszaros-urban-szabo-gabor

10 év után öltött nyomtatott formát a Győri regény, amely egyszerre nyújtja a misztikum, a szerelem és a lokálpatriotizmus érzetét. Mészáros Urbán Szabó Gábor 3. kötetét november 21-én 16 órakor mutatták be a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális Gyűjteményében a 20. Győri Könyvszalonon. A regény alapgondolata 2010-ben kezdett el motoszkálni az író fejében, a véglegesítés azonban beletelt egy kis időbe.

A 20-as, 30-as éveim nagyon mozgalmasak voltak, úgy éreztem, hogy ezt mindenképpen érdemes leírnom, még akkor, amikor friss az élmény” ‒ mondta az író a könyvbemutató első perceiben. Arról is őszintén vallott, hogy műveiben szeret elrugaszkodni a valóságtól, ez ebben a könyvben sincsen másként, de nem fantasyről van szó, csupán egy sajátos fűszerről, amelytől a történet még izgalmasabbá válik.

Talán nem sokan számolják ki, hogy egy-egy alkotási folyamat alatt milyen is a napi teljesítményük, de Mészáros Urbán Szabó Gábor megette. A közel 10 év alatt átlagosan napi egyharmad oldalt írt, ami a civil munkája mellett éjszakai és hétvégi alkotási napokat jelent.

A Győri regényben – ahogyan a cím is mutatja – erős a helyi kötődés, ám az író arra is törekedett, hogy univerzális legyen a helyszín. Habár a történetben gyakran felbukkannak emblematikus helyek, utcák, kocsmák, de mégis azt az érzetet kapjuk olvasás közben, hogy bárhol lehetnénk a világon. Győr csodás alapot adott a sztorinak, amit a korábban említett sajátos fűszer tesz helytől függetlenné.

A könyvbemutatón sok szó esett Szomory Dezső A párizsi regény című könyvéről. Az író a feltett kérdésre úgy fogalmazott, a két kötet közötti hasonlóság semmiképpen sem volt tudatos, de az tagadhatatlan, hogy a most megjelent könyvre nagy hatással volt Szomory munkája.

A regény főszereplője egy pályakezdő író, aki egyes szám első személyben meséli el a történetet. „Emlékszem még, milyen érzés elsőkönyvesnek lenni. Felemelő, izgalmas, de utána nagyon erős és gyors a lefelé zuhanás. Ettől függetlenül mindenképp életre szóló élmény, szerettem volna ezt a könyvben átadni az olvasóknak” ‒ mondta Mészáros Urbán Szabó Gábor.

Különleges kiegészítője a könyvnek a zene. Az író ugyanis olykor dalszövegekkel töri meg a történetet. Olyanokkal, amelyek ahhoz a hangulathoz, jelenethez jól passzolnak. A bemutatón biztatta is a közönséget, hogy olvassák így a regényt, mert teljesen más hangulatot ad a fejben magunk előtt látott sztorinak. Ez egy minden érzékszervre ható könyv, amelynek nem titkolt célja, hogy magával ragadja az olvasót, és bepillantást engedjen Mészáros Urbán Szabó Gábor különleges világába.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Óbert Klára

2021.11.23