Titkok és történetek

Pió Márta könyvének bemutatója

pio-marta

A 20. Győri Könyvszalon utolsó napján, délelőtt 10 órakor a színház Kisfaludy Termében mutatták be Pió Márta újságíró, televíziós riporter könyvét, melynek alcímében ez olvasható: „Egy mázlista riporter naplójából”.

Mitől lesz mázlista egy riporter, újságíró? Erre az izgalmas kérdésre is választ kaptak az érdeklődők a kötet bemutatása kapcsán, melynek során a szerzővel Werner Krisztina, a Kisalföld főszerkesztő-helyettese beszélgetett, meghívott vendégként pedig jelen volt Kiss János, a Győri Balett egyik alapító tagja.

Na de hogyan is kezdődött minden? Pió Márta 1977-től 1987-ig a Kisalföld napilap ifjúsági rovatának, valamint film-, színház- és tv-kritika rovatának újságírója volt. Kiss Jánossal való találkozása után szinte a Győri Balett „belső tudósítója” lett, amelynek következményeként együtt turnézott a társulattal. Bárhová vezetett az útjuk, ott mindig történt valami, hiszen ne feledjük, a 80-as, 90-es évek forgatagában járunk, ahol bizony már fel-felütötte a fejét a változás szele.

1987-től az MTV Észak-Dunántúli Szerkesztőségének riportere lett, ekkor már érzékelhető, szinte kézzel tapintható volt, hogy valami történni fog, és Pió Márta egyszer csak a történelem sűrűjében találta magát. Bárhová ment, érdekes emberek, izgalmas helyszínek, történelmi események zsongása vette körül. Ám ha mégis otthon maradt, nos, akkor a történelem jött el hozzá. Gondoljunk csak a drótkerítés bontására a nyugati határszélen, a határnyitásra vagy Pozsgay Imre győri látogatására.

Egy izgalmas, színes és gazdag életút vidám és drámai pillanatait olvashatjuk csokorba szedve a kötetben, amely kétséget kizáróan érdekfeszítő olvasmány.

Bári Edit
Fotó: Nagy-Benczey Viktor

2021.11.23