Keverve, de nem rázva

Győr, a fröccs városa – A Rotary Club kiadványának bemutatója

gyor-a-froccs-varosa-konyvszalon

Hamar előkerült a fröccs műanyag poharakban a 20. Győri Könyvszalon első napján a Győri Nemzeti Színházban, ahol diákok osztogatták a bor és szikvíz vegyítéséből álló hungarikumot a közönségnek. Az apropó a 750. évfordulóra megjelent Győr, a fröccs városa című könyv volt, amely itt, ekkor került bemutatásra.

A Pódiumszínpad nézőterét teljesen megtöltő érdeklődőket Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója köszöntötte, aki röviden felvázolta, milyen utat járt be az ital, míg Győr a fröccs városa lett. Szót ejtett a Rotary Club megalakulásáról, amely dr. Horváth Józsefnek köszönhető, illetve az évről évre megrendezésre kerülő Győri Fröccsnapokról. A mindezeket a történetszálakat magában foglaló kiadvány bemutatását a meghívott vendégek tették meg: Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna, a Kazinczy Gimnázium magyartanára, a kötet szerzője-főszerkesztője, Trunkos Ildikó újságíró, valamint Nyakas Szilárd, a Magyar Rádió nyugalmazott főmunkatársa.

A Győr, a fröccs városa összeállításában több tanár és művésztanár vett részt, maga a kiadvány pedig 4 fő fejezetre tagolódik: az első a szódával foglalkozik, a második a borral, a harmadik a belőlük „kikevert” fröccsel, az utolsó pedig a Győri Fröccsnapok történetével. Mindezeket Kocsis Richárd akvarell technikával készült illusztrációi színesítik, aki a közönség soraiból felállva szerényen be is mutatkozhatott a rendezvényen. A kötet változatos műfajokból áll össze, amely a maga teljességében egy nagy ívű kultúrtörténeti utazást nyújt az olvasóknak.

Szilvási Krisztián
Fotó: Vas Balázs

2021.11.22