A Győri németség köszöntötte a 750 éves Győrt a Könyvszalonon


gyori-nemetseg-konyvszalon-musor

A 20. Győri Könyvszalon keretében péntek délután, 15 órakor a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán a győri német nemzetiség adott ünnepi műsort a 750 éves Győr tiszteletére.

Először Kruch-Karsai Klára köszöntötte az egybegyűlteket magyar és német nyelven, majd felcsendültek a nemzeti himnuszok. Ferenczi Tamás, a Győr Megyei Jogú Város Német Önkormányzat elnökének és dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatójának köszöntője után megkezdődött az ünnepi műsor.

Hallhattuk és láthattuk a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola diákjait, majd az Audi Schule tanulóit. Ruisz Rebeka klasszikus énekművész két csodálatos áriát adott elő Wagner és Strauss szerzeményeiből.

Heimatklänge Chor (Hazai Dallamok kórusa) adott ízelítőt a német zene világából Karsai Klára vezényletével és Németh Attila harmonika kíséretével, aki Kecskédről érkezett hozzánk.

Kruch-Karsai Klára előadóművész Kertes Anna zongorakíséretével Wagner által megzenésített verset szólaltatott meg, igazi zenei csemegét, hiszen Wagner múzsája, Mathilde Wesendonck német költőnő 5 versét is dallamba öltöztette a zeneszerző.

Végül pedig a hangulat fokozására a 20 éves Akkordeon Zenekar húzott talpalávalót Scharek Béla vezetésével.

A győri németség ünnepi műsora során mi, nézők és a jelenlévők ízelítőt kaptunk a német kultúra gazdag zenei és mozgás világából.

Bári Edit
Fotók: Vas Balázs

2021.11.22