A győri röplabdasport 75 éve

Farnady Ernő Röplabdázásaim című könyvének bemutatója

farnady-erno

A győri röplabdázás 75 évét feltáró, az 1945. évi első városi röplabdamérkőzéstől 2020-ig húzódó időszak személyes „krónikáját” tartalmazó kötet bemutatására került sor a 20. Győri Könyvszalon szombatjának kora délutánján a Kisfaludy Károly Könyvtárban, ahol a szerző, Farnady Ernő mesélt a hallgatóságnak.

A könyvbemutatón a közönség soraiban főként ismerősök, barátok, tanítványok, egykori sporttársak foglaltak helyet. Farnady Ernő nagy vonalakban mesélt a pályafutásáról, melyek egyes állomásait színes és érdekes emlékekkel fűszerezte, remekül jellemezve a korszakot, az akkori élet- és sportkörülményeket. A megyei röplabdasport kiemelkedő személyisége diákéveiben több sportágban versenyzett, 1947-ben, Pannonhalmán kezdett röplabdázni, 1958-tól pedig a Győri Dózsa Sportegyesület NB I-es játékosa lett. 1950-ben edzői képesítést szerzett, csapatai az NB II-ben és az NB I-ben szerepeltek, számos válogatott játékost nevelt, több iskolában is működött utánpótlás nevelőként. Évtizedek óta főtitkára a Győr-Moson-Sopron Megyei Röplabda Szövetségnek, megalakulása óta elnöke a Győri Röplabda Szövetségnek, a Győri Röplabda Clubnak. Sportvezetőként hosszú évek óta tagja volt a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségének, alapítója és elnöke a Röplabda NB II ligának. 2004-ben elnyerte a Győr Sportjáért Életműdíjat.

Röplabdázásaim című kötetében a sportág hetvenöt évét időrendben haladva ismerteti (események, versenyzők, eredmények) adatokkal, személyes élményekkel, emlékekkel. Az évtizedek során összegyűjtött jegyzetein, visszaemlékezésein túl írásához felhasználta a győri röplabdáról információkat közlő könyveket, újságcikkeket. A könyvben táblázatok is szerepelnek, a kiadvány főleg színes képekkel illusztrált (sportcsapatok, versenyeken nyert serlegek, jelvények, plakettek, zászlók, emlékül kapott matricák, képeslapok, oklevelek, mérkőzések belépőjegyei… stb.).

A könyvbemutatón képet kaphattunk a versenyek, a mérkőzések színfalai mögötti világról, speciális viszonyokról és motivációkról. Menet közben előkerültek azok az élmények, amelyek kapcsolódtak a hallgatóságban helyet foglalókhoz, így a rendezvény valójában egy könnyed sztorizgatás légkörét vette fel, melynek vezérfonala azért Farnady Ernő pályafutása maradt az edzősködés és maga a sportág hazai, valamint helyi alakulásának tükrében.

Szilvási Krisztián
Fotó: Óbert Klára

2021.11.21