Utazás alteregón innen és túl

Kiss Viktória Nyaralás extrákkal című könyvének bemutatója

kiss-viktoria

Gyötrő önvád elől Olaszországba menekülni lehet, hogy nem a legjobb kalandnak ígérkezik, mindenesetre Kiss Viktória „tollából” végül olyan Nyaralás extrákkal kerekedik, amelyből a 20. Győri Könyvszalon szombati délelőttjén mi is ízelítőt kaphattunk a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális Gyűjteményében.

A könyvbemutatón Borsa Dominika (a képen balra) beszélgetett a szerzővel, akinek életében gyerekkora óta fontos szerepet tölt be Olaszország. 2007-ben aztán, egyetemistaként egy hónapot tölthetett Calabriában (Kalábria), a regény helyszínei mind innen erednek. Sok apróság is, amely akár csupán néhány sort foglal el a könyvben, személyes, átélt élményen alapul. A Nyaralás extrákkal története már régen érlelődött Kiss Viktóriában, 2012 óta többször futott neki a megírásának, de igazán 2019-ben kapott teljes erőre a projekt. Az írástechnika alapjaihoz egy online tanfolyam keretében jutott hozzá, ez segítette a kézirat további alakítgatásában, javításában. Aztán gyakorlatilag az utolsó pillanatban jelentkezett egy pályázatra, mindössze egy hónap határidő maradt a beadásra, ekkor született meg a végső, megjelent változat.

A regény alakulását nagymértékben segítették azok a privát élmények, amelyek évtizednyi távolságból törtek elő az emlékezetéből. Ahogyan haladt előre a cselekmény, a szereplők szinte írták tovább a karaktereiket, a történeteiket. A főszereplő Abigél – egyáltalán nem meglepetés – Kiss Viktória személyiségéből táplálkozik (mindketten jogászok például), bevallottan valahol az ő bátrabb, kalandosabb alteregója. Tökéletes megelégedettséget nem érez a regény végső verziójával kapcsolatban, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a történetet tudni kell elengedni, bízni abban, hogy bár talán vég nélkül lehetne javítani rajta, a kiadásra került könyv megállja a helyét az olvasók előtt.

Tervezi a folytatást az írás terén Kiss Viktória, mindjárt két könyvterv is van a fejében. Az egyik egy már kész kézirat második, javított változata, a másik pedig a Nyaralás extrákkal „folytatása”, Alíz története, amely Németországban kezdődik (ahol egy ösztöndíj keretében szintén hosszabb időt tölthetett el), de reményei szerint akár „egzotikusabb” helyszínekre is elvezetheti majd az olvasót. Mindezeken túl pedig akár további műfajokat sem zár ki a „bibliográfiájából”, hiszen például rengeteg sci-fit olvas és néz.

Szilvási Krisztián
Fotó: Óbert Klára

2021.11.21