Szemben a sorssal, tánccal a világnak

Belláné Tóth Erika A kislány, akinek a fáján madarak ülnek című könyvének bemutatója

bellane-toth-erika

A 20. Győri Könyvszalon szombati délelőttjének nyitó könyvbemutatóját a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális Gyűjteményében az élet írta, pontosabban – az élet adta sors feldolgozását megkönnyítendő – Belláné Tóth Erika. Az A kislány, akinek a fáján madarak ülnek című könyv ugyanis terápiás céllal született, és már most nagyon sokaknak nyújtott ezen a téren segítséget.

A kötetbemutatón a szerzővel egy kollégája, Horváth Glória beszélgetett (a képen jobbra), akivel mindketten a szociálpedagógia területén dolgoznak. A könyv sajnos valóban a valóságon alapul, Belláné Tóth Erika kislánya, Léna betegen, cisztás fibrózissal született, amely rengeteg szervet érint, de leginkább a tüdőre van kihatással; mindez a kislánynál napi kezeléseket igényelt, hogy teljes életet élhessen. Az anyuka a most bemutatott könyvet pontosan azért írta, hogy valahogyan elmagyarázza, megértesse ezzel a (ma már felnőtt, 18 éves) csöppséggel, hogy miért nem olyan, mint a többiek…

A történet Léna 4-5 éves korában született meg, és a kislányon túl terápiás szempontból több szülőnek is segített a feldolgozásban, pozitívan érintette a hasonló helyzetben lévő családokat. A koncepció szerint nem „szülői szempontból” készült el a könyv, hanem sokkal inkább a kislány szemével, így is lett fejezetekre osztva az egész. A történethez született, „lélekkel” készült illusztrációk Paksi Veronikának köszönhetők, tulajdonképpen egy „amatőr” keze munkái, szárnypróbálgatásai.

Léna ma már, ahogyan korábban említésre került, fiatal felnőtt hölgy, aki nagyon jól fogadta a könyv megjelenését. Kicsi gyerekkora óta táncol, így „dolgozza ki” magából a betegségét, a tánc lett az ő igazi „nyelve”, olyannyira, hogy mára kétszeres világbajnoknak is mondhatja magát. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, mennyi küzdelem (napi inhalálás, vénás kezelések, műtétek) áll a háttérben. A tánc lelkileg és fizikailag (egészségügyileg) is pozitív, igazi önkifejezési tevékenységnek bizonyult a számára, hogy a végén valóban, minden szempontból sikeres életet élhessen.

A szerző, Belláné Tóth Erika további tervei között szerepelnek szociális jellegű, családvédelemmel kapcsolatos írások, hiszen tennivaló és szomorú helyzetek sajnos akadnak bőven, amelyek megismerésre és feldolgozásra várnak.

Szilvási Krisztián
Fotó: Óbert Klára

2021.11.20