Lezárás és újrakezdés – egy felnőtt rocker vallomása

Bogár Erika Széttört akkordok című kötetének bemutatója

bogar-erika

Érdekes és szívmelengető, amikor egy kolléga sikeréről, munkájáról számolhatunk be. Bogár Erika a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyárvárosi Fiókkönyvtárában dolgozik, a mai napig vérbeli rocker, pontosabban újra rocker, hiszen egy nehéz időszak lezárása után talált ismét magára. Ennek az útnak egyfajta leképezése a Széttört akkordok című regény, amely idén jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában, és pénteken került bemutatásra a 20. Győri Könyvszalonon.

Ez volt az első olyan könyvem, amit kétszer kezdtem el írni” – mesélte Erika, aki meglepő őszinteséggel vallott személyiségfejlődéséről, magánéletéről, újrakezdéséről. A most megjelent könyv első verziója évekkel ezelőtt egy pályázatra készült, ám ott nem aratott osztatlan sikert. Később, ebbe bele nem törődve, újra elővette az írást, de egészen másként kezdte el. Érzelmeket vitt bele. Nem is akármilyeneket. „A karakterek személyiségére nagyon nagy hangsúlyt fektettem, nem véletlen, hiszen úgy érzem, hogy a főszereplő testvérpár mindkét tagjának történetében én is benne vagyok.

Az egyik egy gitáros srác, akit nagyon sok kudarc ért az életben. „Ezt én abszolút át tudom érezni, mert rocker tinédzserként rengetegen bántottak engem is annak idején” ‒ mesélte. Gitta, a másik fő karakter pedig a tipikus eminens lány gyermek megtestesítője. „Ez a szál is megtalálható bennem, talán a bennem élő Gitta vitt bele a házasságomba, egy olyan életbe, amit mások elvártak tőlem.

Egy tönkrement kapcsolat sokfajta sebet ejthet, de új lehetőségeket is tartogat. Erika ekkor kezdett el újra kinyílni. Ahogy fogalmazott, újra önmaga lett. Nagy lezárás ez a regény, ugyanis nemcsak a válását vagy éppen a kudarcélményeit fogalmazta bele, hanem – mint utólag kiderült – élete nagy szerelmétől is ezzel a könyvvel búcsúzott. Évekkel később tudta meg, hogy az a férfi, aki a regényben – Gittáéhoz hasonlóan – nagy szerelem volt az életében, 2017-ben elhunyt. Abban az évben, amikor a Széttörd akkordokat írni kezdte.

A regénynek köszönhetően úgy érzem, lezártam egy hosszú korszakot, amely habár tele volt szép pillanatokkal, fájdalmakban sem szűkölködött. Visszakanyarodtam abba az időszakomba, amikor boldog voltam, felvállaltam önmagam, és sikerült elengednem a múltat” – mondta a bemutató végén Bogár Erika.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Óbert Klára

2021.11.20