Képekkel varázsoló versek

Jakab Ibolya Shanti, Süveges Jusztínia és Dittrich Panka kötetbemutatói

jakab-ibolya-shanti-suveges-jusztinia-dittrich-panka

Dupla könyvbemutatóra került sor a 20. Győri Könyvszalon pénteki napján 15 órakor, a Kisfaludy Károly Könyvtár Muzeális Gyűjteményében: Jakab Ibolya Shanti A lélek virágai című kötettel, Süveges Jusztínia és Dittrich Panka pedig a Fotó & haiku című kiadvánnyal állt az érdeklődők elé.

 Jakab Ibolya Shanti: A lélek virágai

A költőnő pár éve alkot aktívan, bár saját bevallása szerint már középiskolás korától kezdve érdeklődött a versírás iránt. A fő motivációt az unokája 9. születésnapjára készülve kapta, neki írta meg első versét. A fogadtatás aztán annyira motiváló volt, hogy feltöltötte azt egy internetes oldalra. Azóta már több mint 70 alkotás követte az első verset.

A nyugalmat és a szeretetet szeretném közvetíteni a műveimen át” – mondta el a könyvbemutatón Jakab Ibolya Shanti, akinek a neve is ezt jelenti, béke. Versei sokakat megérintenek, a legszebb visszajelzést azonban az édesanyjától kapta. Utolsó hónapjaiban megígérte neki, hogy összegyűjti egy kötetbe a kedvenc verseit. Éppen ezért A lélek virágait neki ajánlotta.

A könyvben nemcsak versek, hanem egy próza is helyet kapott, melyet egy országos pályázatra írt pár évvel ezelőtt. A felhívás címe annyi volt, Sorsforduló. „Erről a címről eszembe jutott az a hosszú folyamat, amit én gyerekkorom óta megéltem. A szövegben egyes szám első személyben fogalmazok, éppen azért, mert rólam szól a történet. Az általam megélt eseményekről, hangulatokról” ‒ fogalmazott Shanti.

A kötetben a képeknek is komoly szerepük van. A fotó mint inspiráció nagyon jelentős Shanti költészetében. Egy-egy kép láttán azonnal megerednek a szavak, és az üzenet szerencsére hamar elér az olvasókhoz. A könyvbemutatóra ez alkalommal is nagyon sokan voltak kíváncsiak.

Süveges Jusztínia és Dittrich Panka: Fotó & haiku

A szép és sokatmondó fotók Dittrich Pankát is megihletik, a második „kötetbemutató” haiku verseit ő alkotta meg. A fotók Süveges Jusztínia keze munkáját dicsérik. A két alkotó egy kiállításmegnyitón találkozott először, beszélgetésük pedig rögtön inspirálóan hatott egymásra. Nem telt el sok idő az első közös alkotásig, Jusztínia átküldött képeire szinte azonnal megindultak Pankában a szavak.

A közös szenvedély olyannyira összehozta az alkotókat, hogy munkájuk publikálására se kellett sokáig várni. Kötetük e-book formájában jelent meg és vált elérhetővé bárki számára.

Mindhárom alkotó megegyezett abban, hogy az üzeneteik átadásához 3 dolog szükséges: az inspiráció, az alkotó és a befogadó. Őszintén hiszik, hogy mindenki talál olyan verset magának, amely megérinti.

Bajzát Zsuzsi
Fotó: Óbert Klára

2021.11.20