Királynők és királyok évada a fertőrákosi barlangszínházban 2022-ben


kiralynok-es-kiralyok-evada-fertorakosi-barlangszinhaz-2022

Királynők és királyok évadával várja a közönséget a fertőrákosi barlangszínház 2022-es szezonja. Szent Erzsébet legendája, Sissi szerelme, Levi Strauss élete, a Vadak ura családi musical, Bartók Béla, Lehár Ferenc, Ábrahám Pál halhatatlan művei, Fenyő Miklós, Zorán, Dés László dalai, a hatszoros Grammy-díjas David Sanborn világsztár szaxofonos, valamint Stanley Jordan gitáros csillag koncertjei szerepelnek a gazdag műsorban. Játszóhelytörténeti rekordként összesen hatvan előadást tartanak.

A fertőrákosi kőfejtőt és témaparkot jövőre április 1-től nyitják meg. A barlangszínház műsorát program- és stílusgazdagság jellemzi, soha ennyi előadás nem volt még ezen a játszóhelyen: a musical, a dzsessz, az operett, a rock and roll, a komoly- és könnyűzene legnagyobb szerzőinek, népszerű előadóinak nagyszabású történetei, szerzeményei elevenednek meg a színpadon a műfaji sokszínűség jegyében. Már december 1-től megkezdik a jegy és bérletárusítást, a közönség akár karácsonyi ajándékként is vásárolhat barlangszínházi belépőket.

A fertőrákosi barlangszínház 2022-es évadát május 27-én a Punnany Massif zenekar nyitja meg. Másnap Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble ad koncertet. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről. Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde darabját június 4-én láthatják ezen a játszóhelyen több mint száz szereplővel a Forrás Produkció előadásában. Egy másik magyar uralkodónőről szóló történet is megelevenedik Fertőrákoson: június 11-én tekinthetik meg a nézők Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettjét.

Új kezdeményezésként hirdetik meg a Jazzcsütörtök című programot. A műfaj és a borok kedvelőinek szeretnének koncertekkel egybekötött közös találkozást nyújtani. Először június 16-án lesz ilyen rendezvény, majd július 7-én, 21-én, augusztus 4-én és 18-án várják a Dohnányi terembe az érdeklődőket.

Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készülnek táncművek a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Színház országosan egyedülálló koprodukciójában, az InterEUropa Balett előadásában külföldi sztártáncosokkal úgy, hogy különleges élményként, soha nem látott formációban a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Boros Misi, a Virtuózok győztese, a zongora hercege, Binder Károly Erkel Ferenc-díjas nemzetközi hírű jazz-zongorista, zeneszerző és Varga Gábor, a hazai jazz kiemelkedő zongoristája játsszák a darabokat a színpadon koncertszerűen a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorákon június 18-án.

A játszóhelyen rendszeresen fellépő Győri Filharmonikus Zenekar június 19-én ad hangversenyt a barlangszínházban, majd július 10-én és augusztus 20-án is visszatérnek oda egy-egy délutánra. A legendás magyar énekes, Zorán június 26-án koncertezik a zenekarával a barlangszínházban.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és a Gerberhaus Culturproduktionen produkciós iroda közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a német nyelvű közönségnek a barlangszínházban Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra Sopron teátrumának művészeivel. Az idei szezonban már nagy sikerrel játszott produkciót június 24-én és 25-én láthatja újra a közönség, majd júliusban, augusztusban és szeptemberben is szerepel a műsorban, összesen 14-szer. Ugyancsak a német nyelvű látogatókra gondolva Lehár-gálaestet is tartanak az évadban hatszor. Benedekffy Katalin operaénekes szervezésében először június 30-án látható az operett-összeállítás, amely magyarul is megtekinthető július 2-án a műfaj kiemelkedő képviselőivel.

Megrendezik a negyedik SopronDrum nemzetközi ütősfesztivált jövő nyáron. Ennek keretében a nyitó napon, július 7-én Fekete-Kovács Kornél, Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc triója zenél a Jazzcsütörtökön. Ezt követően, július 8-án a Stanley Jordan Quartet lép fel. A világsztár gitáros 2017-ben már játszott a barlangszínházban, és annyira lenyűgözte a helyszín, hogy nagy örömmel tér vissza oda. A világ dzsesszéletének csillaga hat kontinens több mint hatvan országában ejtette ámulatba a nézőket. Olyan nagyszerű zenészekkel játszott, mint Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Rogers, Kevin Eubanks és Dizzy Gillespie. A mások által is használt speciális, úgynevezett „touch”, azaz érintésre épülő játékot Stanley Jordan zsenialitása és virtuozitása magasabb szintűvé tökéletesítette, így alakult ki a rá jellemző „tapping” technika. Párhuzamosan tud dallamot és akkordokat játszani. Sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron, vagy akár gitáron és zongorán.

A fesztiválon július 9-én a David Sanborn Acoustic Band koncertezik. A pop, az R&B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. Már Woodstockban is fellépett, és azóta kiadott 24 lemezt, nyolc arany- és egy platinaalbumot kapott. James Browntól kezdve Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen és Elton Johnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén. Ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét. A rendezvénysorozat alatt a tervek szerint a Strasbourgi Zeneakadémia tanárai, Emmanuel Sejourne és Sylvie Reynaert ütőhangszeres művészek, valamint a David Sanborn Band dobosa, Billy Kilson tart workshopokat.

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar nagy sikerű, Ötórai hangoló elnevezésű kamarakoncertjei ebben a szezonban is folytatódnak, július 17-én, 31-én, augusztus 7-én és 21-én várják a komolyzenét szerető közönséget a Dohnányi terembe.

A Vadak Ura – The Covenant című nagyszabású családi musical, a Soproni Petőfi Színház és a TBG Production közös előadása július 22-én, 23-án, 29-én és 30-án tekinthető meg. A sztárénekeseket felvonultató látványos produkció premierje Pataki András rendezésében október közepén a fővárosi RaM Színházban volt, onnan indult országos turnéjára. A zenés darab írója Egressy Zoltán, a zeneszerző Sebestyén Áron, a dramaturg és a dalszövegek szerzője Müller Péter Sziámi.

A barlangszínházba augusztus 5-én és 6-án érkezik a Csókkirály című koncertshow. A Crescendo Music Management bemutatója a magyar rock and roll, a Hungária együttes és Fenyő Miklós életműve előtt tiszteleg. Levi Strauss életéről szól Jávori Ferenc A farmerkirály című klezmermusicalje. A Budapest Klezmer Band előadását augusztus 26-án és 27-én tekintheti meg a közönség Fertőrákoson. A 2022-es barlangszínházi szezont Rúzsa Magdi koncertje zárja szeptember 10-én.

Varga Róbert
Soproni Petőfi Színház

2021.11.17