20. Győri Könyvszalon

2021. november 19-21. – Beharangozó

gyori-konyvszalon-2021

Idén 20. alkalommal kerül sor a Győri Könyvszalonra, amely hagyományos módon a Győri Nemzeti Színházba és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárába invitálja a könyvek szerelmeseit. A november 19-21. között megrendezendő programon a könyvvásár mellett több mint 110 könyvbemutatón, előadóesten, koncerten szórakozhatnak a győriek és a hozzánk látogatók.

A rendezvény hivatalos megnyitója 2021. november 19-én 11 órakor kezdődik a Győri Nemzeti Színház épületében. A szokásokhoz hűen itt adják át a Győri Könyvszalon Alkotói Díját is, melyet idén Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, filmrendező vehet át. Az ünnepi műsorban közreműködik Dés László Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész.

A könyvvásár a színház aulájában, illetve első emeletén várja majd az érdeklődőket. Ahogy az előző években, úgy idén is találkozhatunk a legnagyobb hazai kiadókkal, de magánkiadásokat, győri szerzők munkáit, testvérvárosaink könyveit és a könyvtár saját kiadványait is megtaláljuk majd az asztalokon.

A 20. Győri Könyvszalon újdonságai között üdvözölhetjük Benedek Szabolcs Király! ‒ A magyar uralkodók véresen komoly históriája című könyvét, de a rendezvény vendége lesz többek között Pátkai Tivadar, Péntek Imre, Oberczián Géza és Tisza Kata is. Utóbbi írónő egy igazán tanulságos önismereti könyvvel, az Egyedül című kötettel érkezik, melyben a szerző saját pszichológiai doktori életútkutatásainak tanulságain vezeti végig az olvasót.

A győri és környékbeli szerzők sorát erősíti Dr. Dézsi Csaba András polgármester úr legújabb gyermekkönyve Gerzson és Panka kalandjai a dzsungelben címmel, de Győry Domonkos, Sütő Csaba András, Szalai Zsolt, Pió Márta és Reisinger Attila könyveit is megismerheti majd a közönség. Szintén a rendezvényen mutatkozik be Gerlóczy Márton Fikció – A katlan című könyve, amely egy sorozat első része, és melyet először Győrben láthat a thriller rajongó közönség.

A rendezvényen bemutatják még többek között Herczeg Szonja Képzeletbeli ház, Jenei Gyula Légszomj, Karafiáth Orsolya Egymás könyve és a népszerű rádiós-televíziós szakember, Süveges Gergő Apakulcs című kötetét is. A könyv abban segíti az olvasót, hogy a kulcsok egyre tudatosabb és gyakorlottabb használata révén meghitt, bizalmas és szeretetteljes, mindenki számára biztonságot adó kapcsolódás jöhessen létre apa és gyermeke között.

Vámos Miklós Igen című kötetét november 20-án, szombaton 14 órától, a Kisfaludy Teremben ismerhetik meg az érdeklődők. A szerző sajátos humorával, gondolataival, aranyköpéseivel tarkított legújabb könyvéből azt is megtanulhatja az olvasó, hogy Vámos szerint élni arany, olvasni ezüst, írni ötvözet.

Pénteken 17 órától Győrbe költözik egy délutánra Juhász Anna irodalmi szalonja, amely 2010 novemberében indult az irodalmi hagyomány jegyében azzal a céllal, hogy a kortárs és hagyományos, klasszikus irodalom szerelmeseit felolvasószínházzal, beszélgetéssel, zenével kényeztesse. A 20. Győri Könyvszalon keretében Juhász Anna Bereményi Gézával és Huzella Péterrel beszélget majd.

A 20. Győri Könyvszalon kínálatából nem hiányozhatnak a színpadi produkciók sem. Pénteken 19 órától a Nagyszínpadon Udvaros Dorottya ad koncertet. Az énekesnő első lemeze után három évtizeddel készítette el sokak által várt második önálló albumát Bereményi Géza dalszövegeire, melynek zeneszerzője Hrutka Róbert volt. Az átutazó történetének 30 éve hiányzó folytatását a győri közönség is nagyon várta már.

Régi jó ismerős a gyerekek és szüleik számára is Gryllus Vilmos, aki dalaival szombat délelőtt a Nagyszínpadon várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Szintén a legkisebbeket szólítja meg a Misztrál együttes Álomkófic című koncertje vasárnap 11 órától. A zenekar repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek.

Idén sem marad el a Könyvszalon egyik legsikeresebb része, a Drámaverseny, amely némiképp megváltozott szabállyal, ám a korábbi években megszokott lelkesedéssel és hangulattal várja a közönséget. A témahúzás a Könyvszalon hivatalos sajtótájékoztatóján lesz november 18-án, így a három meghívott szerző-rendezőnek egy nappal több ideje lesz a szövegkönyvek leadására. A hatfős színészcsapatokra írt darabok ősbemutatóját szombat este tartják, melyen a közönség – mint minden évben – most is megszavazhatja a kedvencét.

A Magyar Napló Kiadó és a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér „A helyi identitás és kohézió erősítése Győr városában” (TOP-6.9.2-16-GY1-2018-00001) projekt keretében novellapályázatot hirdetett idén júliusban kezdő és már publikáló szerzők számára. A felkért szerzők írásai a történelmi múltban, a győri pályázok munkái az ötven évvel későbbi jövőben játszódnak. A hivatalos eredményhirdetés a 20. Győri Könyvszalon keretében valósul majd meg, szombaton 13 órától a Kisfaludy Teremben.

Rendhagyó, elgondolkodtató, tanulságos, családi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlott. Így is jellemezhetnénk a Válótársas című programot, amely két mediációs szakember és két színész segítségével kalauzol el bennünket a párkapcsolatok világába. Közreműködők: Kovács Patrícia és Schmied Zoltán színművészek, Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátor és Vara Zsolt párkapcsolati kommunikációs szakember.

A 20. Győri Könyvszalon idén is színes programokkal, újdonságokkal és akciókkal várja a könyvbarátokat. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér ezek mellett meglepetéssel is készül az olvasóknak. Akik a Könyvszalon idején könyvet vásárolnak valamelyik standnál vagy részt vesznek valamelyik fizetős programon, azok a blokk felmutatása ellenében ingyenesen iratkozhatnak be a győri könyvtárba. Figyelem, a lehetőség csak a Könyvszalont követő 10 napban érhető el!

A részletes program és minden információ elérhető a Győri Könyvszalon hivatalos weboldalán.

A járványhelyzet miatt a 20. Győri Könyvszalon valamennyi rendezvénye és előadása védettségi igazolvánnyal látogatható!

2021.11.06