Eleven népmesék ‒ Premier a Győri Nemzeti Színházban

SzaSzi írása

eleven-nepmesek_11

Eleven népmesék címmel mutatták be 2021. október 30-án a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében az idei évad első Sulibérletes előadását. Kszel Attila, a két minidarab írója és rendezője „mesés” atmoszférát teremtett, bár a mottó lehetne az is, hogy „Nem mese az gyermek!”

Az író-rendező (és több alakban feltűnő szereplő) alapgondolata, hogy „a világ legősibb meséinek eredete a múlt homályába vész, ám ezek a vándortémák közöttünk élnek ma is. Talán a Hamupipőke és a Piroska és a farkas a legelevenebbek.” Gondoltunk-e már úgy a Hamupipőkére, hogy mennyire a valóságból táplálkozik? Sok film, regény igazolja, hogy az alaptörténet kortalan: a szegény, sanyarú sorsú lány megtalálja a hercegét, és boldogan élnek, míg meg nem halnak. Kszel Attila feldolgozásában az Eleven népmesék első része visszarepíti a nézőt a második világháború idejére. A szereplők életét drámai döntések hálózzák be: Elbújni az ellenség elől? Elmenekülni? Esetleg csalással túlélni, kivárni a jobb időket? S míg a családapa életét ezek a sorsdöntő kérdések feszegetik, addig az eladósorba érő lánya szerelemről ábrándozik. Az eszükre vagy a szívükre hallgassanak? Hogyan képes befolyásolni a választásokat a háború? „Ez a történet „nagyszüleink korának ’szőttese’, az ő ifjúságukról mesél”. A felelevenített időszak komorsága ellenére a színmű képes szórakoztató és elgondolkodtató lenni.

A második minidarab egy Piroska-változat. Vígjátékot kapunk, amely értelmezhető környezetvédelmi krimiként is, hiszen egy Aggtelek környékén ólálkodó farkast – állítólagos támadót – lelövi a vadőr, ami maga után von egy alapos nyomozást. A bűnügy felgöngyölítése során rengeteg kérdésre választ kapunk, a mese végén pedig jól körvonalazhatóan azt is megtudjuk, hogy vajon hol lakoznak az igazán veszélyes ordasok? A farkas veszélyesebb az emberre, vagy éppen fordítva? A történetben felbukkanó szereplők karakterein remekül szórakozhatunk: a mindent látó, mindent tudó Bagoly néni (Mézes Violetta), a „lila kocka” táncos-költői performance művészi megvalósítója, Lilay Lali (Maszlay István), vagy a bármikor hirtelen álomba eső vadőr, Vadász Álmos (Bródy Norbert) figurája, játéka remek forrásai a humornak.

Gloria von Berg praktikusan mozgatható, fantasztikus hangulatot teremtő díszletei nagyszerűen szolgálják a darabokat, amelyekben a Győri Nemzeti Színház stúdiósai is kiváló lehetőséget kapnak egy bemutatkozásra.

Talán ez a hasznos kis színpadi játék nemcsak arra ébreszt rá bennünket, hogy a mesékben felfedezzük a valóságot, hanem arra is, hogy a valóságot meseszerűbben éljük meg.

Az Eleven népmesék teljes színlapja a Győri Nemzeti Színház honlapján olvasható.

SzaSzi
Fotók: Kis Kata Linda

2021.11.04