Válogatott sportolóból felsőmocsoládi polgármester

Mocsai Tamás élete, pályafutása és nem hétköznapi családi környezete

mocsai-tamas

Mit jelent sportoló családban felnőni? Mi is pontosan a tehetség, és melyek a tehetséggondozás eszközei? Hogyan hat egy sportoló családi légkör a gyermekek fejlődésére? Többek között ezekről a kérdésekről is szólt a győri MCC Sportoló család címmel megrendezett eseménye, melyen Mocsai Tamás százkilencvenszeres magyar válogatott kézilabdázó, Felsőmocsolád polgármestere, illetve Erős Réka, az MCC Középiskolai Programjának diákja beszélgettek sportól, társadalomról, a sportkarrier lehetőségeiről.

A Mocsai Tamás személyes életútját bemutató beszélgetés a múlt heti német választási eredményeket elemző rendezvényhez hasonlóan telt ház előtt zajlott a győri MCC-ben.

Mocsai Tamás elmondta, hogy minden embernek meg kell küzdenie azért az eredményért, melyet élete során elér. Nincs ez másképp olyan családok gyermekei esetében sem, ahol a családfő elismert szaktekintély, mint amilyen a kézilabda területén az ő édesapja, Mocsai Lajos. A tehetséget lehet örökölni, de ahhoz, hogy abból valós eredmények születhessenek, nap mint nap „meg kell harcolni”. Ez kiváltképp igaz a sportolókra, akik naponta edzenek azért, hogy ott, abban az időkeretben, amikor pályán vannak, azt a maximális teljesítményt nyújtsák, amely a győzelemhez kell. Mocsai Tamás külön kiemelte, hogy a csapatjátékok esetében nagyon fontos az „együtt gondolkodás” és a közös munka, amely a mai társadalmi „ráhatás” miatt az élet számos más szegmenseiben is hiányzik. A csapatsportok megtanítják, hogy nem lehet önkényes döntéseket hozni munka közben, hiszen az az egész csapat eredményét, eredményességét is befolyásolja, és sokszor ez a fajta magatartás negatív irányba löki a csapatot, a közösséget.

A válogatott sportoló beszélt arról, miért döntött fiatal korában arról, hogy Németországban fog kézilabda játékosként működni, valamint, hogy milyen tényezők motiválták később a hazatérésben. Annak idején neki is, mint számos szaktekintély gyermekének, „ki kellett lépnie” édesapja árnyékából, melyre jó döntésnek bizonyult a külföldi sportolás lehetősége, de pár évtizeddel később az az érzés körvonalazódott benne, hogy neki itthon kell azt a teljesítményt nyújtania és azt a munkát végeznie, amit addig külföldön tett meg.

A sport és az európai, benne a magyar társadalom viszonyát meglehetősen bonyolultnak ítélte Mocsai Tamás, hiszen ahány nemzet, annyiféle sportolási tendencia, támogatói környezet és hajlandóság. Kiemelte, hogy a sportinfrastruktúra megteremtése, illetve fenntartása az alapját jelenti annak, hogy egy ország, egy nemzet sikeres sportolókat tudjon kinevelni és minőségi, nemzetközi versenyeket megszervezni. Mocsai Tamás úgy vélekedik, hogy Magyarország sportnemzet, ahol a természeti környezet szabta sportágakban mindig kiemelt helyen szerepelnek sportolóink a nagy nemzetközi megmérettetésekben, amely nem utolsósorban a magyar ember karakteréből is adódik, melyet jellemez segítőkészség, odaadás, bizonyos helyzetekben a lemondás, valamint más nemzetekhez képest kisebb mértékű individualizmus.

Érdekes volt hallani, hogy mi motivál egy sikeres és befutott karrierrel rendelkező sportolót hazatérve, hogy egy pár száz lelket számláló kis település polgármestere legyen. Mocsai Tamás kifejtette, hogy e döntésében 2014-ben ugyancsak a felelősségvállalás volt a fő motiváló erő, hiszen édesanyja révén gyökerei e kis településen találhatók. Fontosnak ítélte, hogy az ember – főként, ha biztos anyagi háttérrel rendelkezik – találkozzon olyan társadalmi-szociológiai problémákkal, amelyekről előtte nem is feltételezte, hogy létezhetnek. Példaként hozta, hogy ma is vannak emberek, akik sok munkaórával és nehéz fizikai munkával is csak nagyon kevés pénzt képesek keresni, melynek következtében nagyon egyszerű környezetet tudnak családjuk számára előteremteni, csökkentve ezáltal a fejlődés lehetőségeit.

A beszélgetést követően a nagy számú közönség tagjai kérdéseket tettek fel a válogatott sportolóhoz, melyek a hazai sportcsapatok sikerességének feltételeiről, a játékos-edző kapcsolatrendszeréről és a hazai sport jövőbeli lehetőségeiről szóltak.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. november 2-án, 17.00 órakor Pap Milán A párttal, a néppel… Eszmék és politikai mozgósítás a Kádár-korszakban című könyvéről Botos Máté fog beszélgetni a szerzővel.

2021.10.30