Civil sajtóreggeli – programok az év végére


civil-sajtoreggeli

Hét civil szervezet kínálta programjait azon a sajtóreggelin, amelyet 2021. október 27-én tartottak a VOKE Arany János Művelődési Házban. Ugyanitt fotókiállítás is nyílt Az újraindult civil közösségi élet legszebb pillanatai címmel, amely a Nemzeti Ifjúsági Tanács „Együtt újra” elnevezésű fotópályázatának legjobb alkotásaiból készült, november 2-ig látogatható ingyenesen.

A megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ többek között ehhez hasonló találkozókkal segíti az egyesületek tevékenységét, eseményeit, kezdeményezéseit, de november 27-én Győrújbaráton a Timaffy László Művelődési Házban nagyobb szabású Civil Napot is szerveznek. Színes programok, civil díjak átadása, kulturális bemutatók és Civil Börze gazdagítják majd ezt a napot. Itt kerül sor az említett fotópályázat eredményhirdetésére és a húsz legjobb alkotás kiállítására is.

A győri és Győr környéki szervezetek ezúttal késő őszi ajánlataikat mutatták be.

A Lehner Gyula Turista Egyesület az év hátralévő részében még öt túrára várja a vidám csapatukba a természetjárás kedvelőit. Minden útvonal 8-12 km-es vezetett körtúra: november 13-án Nyúlról Tényőre, november 27-én tápi skanzenhez borkóstolóval, december 4-én meglepetés túra, december 18-án hagyományosan adventi forralt boros Győrszemeréről Felpéc legöregebb, 1739-ben épült pincéjéhez, december 3-án évzáró túra (a Hatos-tölgyhöz Kajárpécről) indul.

Tényőn a Halloween jegyében már nagy a készülődés! Kreatív délutánnal és szellemes bunkertúrával várják az érdeklődőket 2021. október 30-án a Szent István Kultúrházba. 16 órától „beindul” a lámpáskészítés, megnyílik a szellemösvény a legbátrabbaknak, megmérettetnek a legügyesebb boszorkányok és varázslók, illetve a legfinomabb és egyben legszellemesebb külsejű sütik, akinek pedig elég merész az atombunker sejtelmes termeiben is próbára teheti magát. Regisztráció, sütinevezés: szollosi.reka@tenyo.hu

Nyúlon a kistermelőknek rendezett Magyar Ízek Versenye sikere után a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület amatőr chiliszósz készítő versenyt rendez nem hivatásos kistermelők termékeinek. December 18-án a Sportpálya chiliszószban fog „úszni”, a győztes termékek bemutatása mellett a gyerekek is lehetőséget kapnak a szószkészítés kipróbálására.

A régió leginnovatívabb ötletversenyét startupok részére a StartITup Győr Egyesület szervezi november 19-21. között. A Ideathon 4.0 mögött álló csapat nem csak szakmailag felvértezett, hanem el is kötelezett amellett, hogy a résztvevőket felkészítse, szintet léptesse és megversenyeztesse. Képzett oktatók, szakértő mentorok segítik megtanulni a vállalkozás építés alapjait, buktatóit, sőt ezek elkerülésére is nyújtanak megoldásokat az ötletbörzén. Az Ideathon 4.0 by K&H ezúttal egy 3 részes programsorozat első, de önálló állomása lesz, aminek végén résztvevőként eldönthetik, hogy szeretnétek-e a további eseményekre is továbbmenni. Jelentkezni itt lehet.

A Győri Szent Imre Alapítvány programjait dr. Balázs Tamás ajánlotta. November 6-án a templom ad helyet a XIV. Katolikus Ifjúsági Találkozónak, ahol missziós orvos előadása, tanúságtétel várja az érdeklődőket, a napot püspöki szentmise zárja. November 13-án az Ismerd meg Nádorváros helytörténetét és a Szent Imre Templom építészeti, művészeti és egyházzenei értékeit! sorozat következő alkalma. Simon Beatrix építész „Templomunk építészete” című előadását majd Soós Gábor orgonaművész koncertjét hallhatják. December 4-én Dr. Lukácsi Zoltán teológiai tanár, Győr-Sziget, Újváros és Pinnyéd plébánosát Templomszentelő Boldog Apor Vilmos győri püspök életéről beszél, amelyet ismét Soós Gábor orgonamuzsikája követ. A Lectio Divina sorozatban november 20-án a Szentírás szavain keresztül kaphatunk választ arra, hogyan tudunk a múlt értékeire alapozva jövőt és Isten országát építeni.

Fontos missziót tölt be a családok életében a Gézengúz Alapítvány, ezúttal ingyenes szűrőprogramjainkra irányították a figyelmet. Jelmondatként fogalmazták meg: Derű és biztonság a családban! Szakemberek bevonásával (gyógytornász, gyógypedagógus) a győri intézményükben is végeznek térítésmentes felméréseket, és szükség esetén adnak javaslatokat a gyermekek testi és szellemi fejlesztésére vonatkozóan. November 17-én kerül megrendezésre az Egy csésze gyógytea a Koraszülöttek világnapján. A győri eseményen ingyenes tanácsadással, konzultációval várják a környékbeli koraszülötteket nevelő családokat (regisztrációhoz kötött).

A Méhecske Alapítvány már a karácsonyra készülődik. Az idén is több, mint 50 család ünnepét szeretnék gazdagabbá varázsolni a tartós élelmiszereket és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagok eljuttatásával. November végén megkezdik adománygyűjtő akciójukat, amelyhez önkéntesek jelentkezését is várják.

2021.10.28