Gyárvárosi alkímiák

ECHO II kiállítás a győri Torulában

echo-ii-kiallitas-torula

Az ősz beálltával új kiállítás nyílt a győri Torulában. Az indusztriális környezetbe ágyazódó művésztér még nyár elején csatlakozott be az ECHO II néven ismert nemzetközi projektbe, amely négy ország (Görögország, Bulgária, Észak-Macedónia és Magyarország) több civil szervezetének együttműködésében valósul meg, az Európai Unió „Kreatív Európa” programjának támogatásával.

Előzmények

Az ECHO II vezetője a görögországi Inter Alia, magyar partnere a Pro Progressione. A projekt célja a partnerországok egy-egy helyi hagyományának a szokásostól eltérő megközelítése és ezáltal annak előtérbe állítása, az emberekhez való közelebb vitele. Az ECHO II mindezt az adott hagyomány által ihletett kortárs művészeti alkotások létrehozásával kívánja elérni. A projekt alapelemét az art residency programok sorozata adja, amelyek mind a négy országban, egymást követően valósultak meg. A programban a partnerországok négy-négy művésze vehetett részt, s minden helyszín, illetve alkalom esetében más-más alkotók csatlakozhattak, összesen tehát tizenhatan kaptak lehetőséget a részvételre. A művészek minden esetben nyílt pályázat útján kerültek kiválasztásra a festészet, a grafika, a szobrászat, a grafikai tervezés, a divattervezés és az iparművészet területeiről.

echo-ii-kiallitas-torula

Art Residency a Győri Szeszgyárban

A Torula az art residency programok magyarországi helyszínét adja. Ennek keretében elsődlegesen alkotási, emellett pedig kiállítási helyszínt is biztosít a projekthez. A pályázaton sikerrel szereplő négy művész idén nyáron egy hónapon keresztül alkotott a Torula berkeiben. Mivel az ECHO II átfogó célja a résztvevő országok egy-egy meghatározott hagyományának kortárs művészeti eszközökkel való megjelenítése, alkotásaik inspirációját a Győri Szeszgyár 137 éves történelme – szélesebb kontextusban Győr ipari múltja, hagyományai – adták. A témaválasztás oka, hogy az egykori és a jelenleg is működő gyárak győriek sokaságának jelentették és jelentik a mindennapokat. Emblematikus üzemek szűntek meg, alakultak át, napjainkban is alapulnak, épülnek újak. Továbbá az egykori és mostani ipari épületekkel, területekkel – ha nem is lépten-nyomon, de – a város számos pontján találkozhatunk. Győr iparának múltja tehát velünk él, a gyárak ezer szállal szövik át társadalmunkat és városunkat. Győr iparhoz köthető szellemi és épített örökségéből pedig kiemelkedik a Szeszgyár azzal, hogy az egyetlen, amely alapítása óta (1884) ugyanott működik.

echo-ii-kiallitas-torula

A rezidencia programban résztvevők között találunk olyat, aki digitális művészeti eszközökkel nyúlt a témához, de térinstallációk, valamint pannó (fára festett nagyméretű táblakép) is készült, és a hagyományos festészeti eljárásokat alkalmazó művész is csatlakozott a projekthez. Munkájuk során Kiss Adrienn, a Torula rezidens alkotója volt a résztvevők segítségére, aki az ECHO II projekt kurátoraként az egyéni alkotófolyamatok támogatása mellett a műveket bemutató csoportos kiállítás megvalósításában is jelentős szerepet vállalt.

Közelebb hozni a kortárs művészetet

Az ECHO II hangsúlyos eleme, hogy azokhoz az emberekhez is közelebb vigyük a kortárs művészetet, akik eddig még nem találkoztak vele, vagy ha igen, akkor idegenkedtek tőle. Erre pedig lehetőséget is teremtenek a szervezők, hiszen a júliusban létrehozott művek egy része most kiállításra kerül a Szeszgyár területén található Torula Művésztérben. Így az alkotások visszakerülnek abba a környezetbe, amelyből létrejöttek, s nem csupán a Szeszgyár munkatársainak, de szélesebb körben a győri lakosság számára is láthatóak lesznek.

echo-ii-kiallitas-torula

A Gyárvárosi alkímiák címet viselő kiállítás október 31-ig látogatható!

Torula Művésztér 
Fotók: Steirer Máté

A projekt a Pro Progressione partnerségével valósult meg. A Pro Progressione missziója, hogy valódi ernyőszervezetként biztosítsa a művészetek átjárhatóságát, hidat képezzen mind a különböző művészeti ágak, mind a társterületek között itthon és nemzetközi szinten egyaránt.

Az ECHO II. projekt az Inter Alia vezetésével, a Sfera International, az Open Space Foundation, a Pro Progressione, a Balkan Beyond Borders és a PostScriptum közreműködésével, az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával valósul meg.

2021.10.20