Kockanapok Győrben Lego építményekkel

Szilvási Krisztián írása

lego-kockanapok-gyor

Az október 16-17-i hétvégén egy szinte „túlméretezett” Star Wars-flotta vezetésével ismét bemasíroztak Győrbe a Lego kockák: a Hotel Famulus első emeleti helyiségeiben többek között filmekből, könyvekből ismert szereplők, építmények, jelenetek elevenedtek meg, valamint a világ legszebb látványosságai hívták bámészkodásra az érdeklődőket.

A Kockanapok különös érdekességeként említhető, hogy az összes kiállított építmény egyetlen ember tulajdona és munkája. A klasszikus gyűjtés, vagyis hogy az egyre gyarapodó készletek bontatlanul álltak a polcokon, 2007-ben kezdődött a frissen megjelent AT-AT készlettel, egy interneten meghirdetett Lego-verseny azonban végre elhozta az építés időszakát is. Majd a vetélkedés megnyerése után kapott igazi lendületet a „hobbi”, mely újabb győzelmeket eredményezett.

A Kockanapok ötlete 2015-re nyúlik vissza, ekkor kezdődött meg a jelenleg is látható építmények elkészítése. Az első rendezvényre ‒ mindössze 5 hónap alatt ‒ megépült egy 700-800 ezer kockából álló kiállítási anyag, amely minden egyes nappal tovább bővült. 2018-ra már átlépte a másfél millió kockát, és további 10-50 ezer kocka, valamint legalább 100 készlet van folyamatosan raktáron, illetve építés alatt.

A tulajdonos több mint 30 éve tartó, Star Wars iránti rajongása miatt az építmények jelentős része ebben a témában készül, de emellett szívesen keres bármilyen más kihívást, sőt, figyelembe veszi a látogatók kéréseit, elképzeléseit is. A mostani kiállításon is színre léptek képregényhősöktől kezdve tévésorozatok szereplőin és helyszínen át kultikus olvasni- és látnivalók karakterei, illetve művészettörténeti és történelmi építmények, események. Nem is lenne könnyű tételesen számba venni mindegyiket, de akinek kedve (és türelme) van hozzá, a fotókon keresztül megteheti. Kellemes nézelődést!

Szilvási Krisztián

2021.10.18