Őszi túrához ajánljuk – Új térképek a győri könyvtárban


gyori-konyvtar-terkepek

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér gyűjteményében közel 2000 térképet találunk. Ezek – néhány kivételtől eltekintve – polgári atlaszoknak tekinthetők. Ebből következik, hogy méretarányuk kisebb, mint a nagy pontosságú katonai térképeké, de használatukat ez nem befolyásolja, információs értékük ettől még nem csökken.

Tartalmuk szerint a térképek lehetnek: földrajzi, csillagászati vagy szaktérképek. A földrajzi atlaszok a kontinensek, tájak, országok domborzati adottságairól, vízrajzáról, településeiről, közlekedési viszonyairól adnak tájékoztatást. A tematikus térképek (szaktérképek) egy ábrázolt területnek csak bizonyos jellegzetességeit ábrázolják, természeti, gazdasági változásokat, történelmi jelenségek területi elhelyezkedését.

Felvetődik a kérdés, hogy a 21. században szükség van-e nyomtatott térképekre? Mit vegyen és őrizzen a könyvtár? A navigációs rendszerek, GPS-ek kiválthatják-e a hagyományos kartográfiai kiadványokat?

gyori-konyvtar-terkepek

Ha a térképek aktualitását vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a földtani, topográfiai, történelmi és csillagászati atlaszok nem veszítenek információs értékükből, kevésbé avulnak el, a bennük található tudás továbbra is fontos. A települési, közlekedési tematikát ábrázoló térképeknek is megmarad a helyismereti információs értéke, de tájékozódási célból már ritkán használjuk őket. Leginkább az autós térképek használatát szorították ki a különféle navigációs rendszerek, mert itt a leggyorsabb a változás.

Milyen térképet keresnek a könyvtárainkban? Mit vegyünk? A válasz: turista térképet!

Mit tud a turista térkép, amit a navigáció nem? Ott is működik, ahol nincs térerő. Részletesen és naprakészen ábrázolja az adott terület sokrétű szabadidős lehetőségeit, ezáltal nélkülözhetetlen a gyalogos és a kerékpáros természetjárók számára. A térképek hátoldala színes településismertetőket tartalmaz, ami segíti a települések értékeinek bemutatását, és a túrázóknak is támpontot ad a terület látnivalóiról, a fontosabb szállás- és étkezési, valamint közlekedési lehetőségekről.

gyori-konyvtar-terkepek

Megújultak a legfontosabb hegységeink turista térképei. A túrázók 2021-es kiadású Bükk, Bakony, Budai-hegység, Cserhát, Keszthelyi-hegység, Visegrádi-hegység vagy Vértes térképet találnak könyvtárunkban. A térképekben megtalálhatók az Országos Kéktúra nyomvonalának aktuális részei. Ezenkívül pl. a Budai-hegység turistatérkép hátoldalán a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, a Pál-völgyi és a Szemlő-hegyi-barlang, a Budakeszi Vadaspark, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a zugligeti libegő tájékoztatója is megtalálható.

Megjelentek a könyvtár gyűjteményében az AKTÍV térképek is. Ezek vízálló, alkoholos filccel rajzolható, laminált térképek szabadtéri használatra fejlesztve. Felületükön mindenki megtervezheti a saját útvonalát, majd alkohollal eltávolíthatja használat után. Kérésünk, hogy visszahozatal előtt ezt valóban tegyék meg. Ilyen szabadidőtérképet kölcsönözhetnek legfontosabb tavainkról (Balaton, Fertő tó, Tisza tó) vagy a Dunakanyarról.

Reméljük, hogy könyvtárunk térképei segítséget nyújtanak a szabadidő mozgalmas, kalandos és élményekkel teli eltöltéséhez.

wbm
Fotók: Vas Balázs

2021.10.15