A Magyar Népmese Hete Ménfőcsanakon

2021. október 4-8.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Ménfőcsanaki Fiókkönyvtára és a Ménfőcsanaki Művelődési Ház közös szervezésében került megrendezésre a Magyar Népmese Hete a Bezerédj-kastélyban immár 16. alkalommal, a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is az Országos Könyvtári Napok keretében. Hagyományainkhoz hűen 2006 óta minden évben megrendezzük, melyen változatos programokon vehetnek részt a ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói.

2005-ben a Magyar Olvasástársaság elhatározta, hogy Benedek Elek születésnapja legyen a Magyar Népmese Napja. A meseszerető gyerekek és felnőttek ekkor még nagyobb figyelemmel fordulnak a népmesék felé. Benedek Elek, a „nagy mesemondó” és népmesegyűjtő 1859. szeptember 30-án látta meg a napvilágot Székelyföldön, a gyermekek számára meséket, verseket, színdarabokat és történelmi műveket írt.

A mese a lélek tápláléka”, elsősorban a lelkünket szólítja meg. Kincsünk és tanítónk a magyar népmese, mely által beléphetünk a „Csodák birodalmába”. A meseolvasásnak számos előnye, pozitív hatása van a gyermekek fejlődésére: különböző ingerek érik közben őket, a történet feldolgozása pedig nagymértékben fejleszti az agyat. Gyarapszik a gyermek szókincse, kommunikációs képességei finomodnak, valamint fantáziája is jelentős fejlődést mutat a történetek elképzelésének hatására. A mindennap ugyanakkor történő meseolvasás rendszerességet teremt, amely jól hat a biztonságérzetre is. A sokoldalú személyiségfejlesztő és nevelő hatáson túl pedig szórakoztató lehetőséget teremt a közös, együttes élményre. Aki nem hiszi, járjon utána!

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

A Magyar Népmese Hetén minden a mese körül forog a Ménfőcsanaki Könyvtárban és a Bezerédj-kastélyban! Idén is változatos programokkal vártuk az érdeklődőket. A Mesehét első napján, október 4-én díjaztuk a Benedek Elek meseillusztrációs rajzpályázatra érkezett legszebb alkotásokat, melyek kiállításra is kerültek. A beérkezett műveket Lappints Csaba tanár, Tóth Katalin és Bődiné Kóbor Erika tanítók értékelték, a legügyesebb alkotóknak a jutalmakat Szabó Judit, a győri könyvtár osztályvezető könyvtárosa adta át.

Három kategóriában értek el helyezéseket a gyerekek

1-2. osztályosok
1. hely: Tóth Larina
2. hely: Kőváry Korina
3. hely: Bognár Liza és Sári Emma

3-4. osztályosok
1. hely: Melczer-Rákos Tamara
2. hely: Árvai Lilien és Juhász Dorka
3. hely: Dani Rebeka és Fomumbod Amira

5-6. osztályosok
1. hely: Hanich Vivien
2. hely: Józsa Lili és Polgár-Hartl Márk
3. hely: Kelemen Rege Zselyke és Májcz Kevin

Október 5-én, kedden mesemondó versenyen vehettek részt a ménfőcsanaki Petőfi Általános Iskola legjobb mesemondói: 3 kategóriát hirdettünk az 1-6. osztályos tanulók számára. Idén a zsűri tagjai Varga Zoltánné tanító, Bokor Gyuláné óvónő és Dákainé Szenczi Ilona könyvtáros voltak, ők értékelték a kis mesemondókat, melyen a következő eredmény született:

Az első helyezettek korcsoportonként: Ferenczy Zsófia, Horváth Hunor, Fomumbod Amira, Kasza Laura. Második helyezést ért el: Pintér Dániel, Zsigmond Hunor, Árvai Lilien, Dani Rebeka, Bencsik Boglárka. Harmadik helyezettek: Dobos Bálint, Herczeg Léna, Pék Fruzsina és Markó Lilla.

magyar-nepmese-hete-menfocsanak

Két napon át, szerdán és pénteken „Meserétest” tartottunk a könyvtárban, ahol alsó tagozatos kisdiákok mesélték el egymásnak kedvenc meséiket.

Október 7-én M. Kácsor Zoltán meseíróval Dínómdánomba, a dínók földjére tehettek egy „utazást” a szerencsés 3. osztályos gyerekek. Nagy élményt nyújtott számukra egy igazi íróval való találkozás, aki három osztálynak is bemutatta Zabaszauruszok című sorozatát. Ezen a napon Dobay-Nagy Annamária tanító vezetésével az elsősök mesét játszhattak a „Meselabirintus” keretében.

A Mesehéten mintegy 500 mese iránt érdeklődő gyermeket fogadtunk, és szereztünk nekik örömöt a Ménfőcsanaki Könyvtárban és a Bezerédj-kastélyban. Sok szeretettel várjuk a rendezvényen jövőre is az érdeklődőket!

Sulyok Attiláné
Fotók: Sulyok Attiláné és Polczer Árpád

2021.10.13