Prohászkások kiállítása a környezetvédelemért

SzaSzi tudósítása

prohaszka-orsolyitak

„Nap bátyánk, Szél öcsénk, víz húgunk” címmel látható a Magyar Ispitában az a kiállítás, amelyen a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 75 tehetséges növendékének alkotásai láthatók október 22-ig.

Alig kezdődött el a tanév, de a prohászkások máris eredményekkel büszkélkednek. A legfőbb apropót az adta, hogy az iskolában hagyományosan október elején emlékeznek meg a névadóról, Prohászka Ottokárról. A tudós püspök, költő és szépíró 163 évvel ezelőtt született, 1858. október 10-én. A teológia mellett természettudományokkal is foglalkozott, ezért a Prohászka Nap mindig a természetvédelemről is szól. Az iskolában éppen a diákok kezdeményezésére jött létre három éve a Zöld Prohászka mozgalom, amely a környezetvédelmet állítja középpontba. Az idén rangadó és hagyományteremtő szándékkal képzőművészeti kiállítással gazdagítják az esemény programjait.

A kiállítás célja a megújuló energiaforrások, a nap, a szél és a víz művészi megjelenítése. Ehhez a címet Assisi Szent Ferenc gyönyörű naphimnuszából kölcsönözték. Isten szegénykéjét, a ferences rend alapítóját szintén október elején ünnepelték az intézményben, így a címválasztás az ő személye előtt is tisztelgés.

Az eseményen Jakab Gábor intézményvezető-helyettes tolmácsolta Nagy Csaba intézményvezető köszöntő szavait, aki örömét fejezte ki, hogy az ifjú tehetségek méltó helyen mutathatják meg tehetségüket. Jakab Gábor az ember és a természet harmonikus viszonyának érzékeltetésére egy Kuroszava-filmre utalt (Álmok, 1990).

A kiállítást Székely Zoltán művészettörténész, főmuzeológus, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Ünnepi gondolatként utalt rá, hogy a múzeum szavunk az ókori görög museion kifejezésből ered, amely a múzsák találkozóhelyét, szentélyét jelölte. Ezen a kiállításon egy kicsit ismét összetalálkozhattak a múzsák, hiszen a képzőművészet mellett a zene, sőt modern múzsaként említésként a film is szerepet kapott. A múzeumok szerepe sokat változott az ősidők óta, mai értelemben már a gyűjteményeket őrző intézmény helyett sokkal inkább közösségi tér, melynek feladatai között fontos az oktatási intézményekkel való együttműködés. Erre törekszik a Rómer Múzeum is, az elmúlt időszakban több iskolával voltak közös eseményeik.

A tárlatot Gergics Ágnes felkészítő tanár, művészetpedagógus állította össze, aki korábban a Rómer Múzeum munkatársa volt. Az alkotások nemcsak a kreativitásról mesélnek a szemlélőnek, hanem a diákok stiláris és technikai felkészültségéről, valamint kultúrtörténeti ismereteikről is. A plakáton szereplő rajzot például Van Gogh ihlette.

Az ünnep hangulatát a kórus műsora emelte. Bárdos Lajos Csendes kánonja és Assisi Szent Ferenc Naphimnusza (népének) hangzott el. Szólót énekelt Braunsteiner Áron 6. osztályos tanuló. A kórust dr. Kretzné Budaker Dóra készítette fel és vezette.

A kiállítás október 22-ig látogatható.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.10.11