Ünnepi megemlékezés az aradi vértanúk emlékére

SzaSzi tudósítása

koszoruzas-aradi-vertanuk

Az aradi vértanúk emléknapján, 2021. október 6-án koszorúzási ünnepségen emlékezett meg a város apraja-nagyja a Batthyány téren a mártírhalált halt hősökről.

172 évvel ezelőtt, 1849-ben ezen a napon végezték ki az 1848/49-es szabadságharcban vezető szerepet betöltő 13 honvédtisztet Aradon, és Batthyány Lajos miniszterelnököt Pesten.

„Szomorú nap ez, mégis erőt adó. A haza jövője, melyért a hősök életüket adták, most rajtunk múlik. Legyünk méltóak a hőseinkhez!” – hangzott el dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi beszédében. Felidézte, hogy „a legdicsőbbek között sokan más nemzetek fiai voltak, de ez nem volt akadálya annak, hogy ugyanazért harcoljanak: a szabadságért, amelyért életüket is odaadták. A haza és a szabadság szeretetét mindannyian szolgálatnak tekintették. Még a bitófa árnyékában is tudták, hogyan kell helyesen viselkedniük.” Tanulságként megfogalmazódott: „Önmagunknak kell erősnek, elszántnak és hazánkhoz elkötelezettnek lenni ahhoz, hogy megőrizzük hagyományainkat, magunk teremtette értékeinket, kultúránkat, mellyel egész Európát és az egész világot gyarapítottuk.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő megemlékezésében így fogalmazott: „Történelmünk utóbbi fél évezredét a szabadságért és a nemzeti megmaradásért vívott küzdelmek sora jellemezi. Vesztett csaták, levert szabadságharcok erkölcsi hősei állnak szemben a megalkuvókkal és az árulókkal. A magyar történelem során sokszor gyászoltunk, ritka az örömteli ünnep. Arad gyertyái napjainkig világítanak, a hősök élete és halála ma is példaértékű. Megértették a kor, a pillanat feladatát, és vállalták is azt. A magyar függetlenség ügye mellett a világszabadság eszméjéért is küzdöttek. Emlékezzünk ma azokra a hősökre, akik végigharcolták a szabadságharc csatáit, de babérkoszorú helyett bitófa vagy golyó általi halál jutott nekik osztályrészül. Október 6. emléke nem lesújt, megfélemlít, hanem bátorít és ösztönöz. Igyekezzünk méltóak lenni hozzá! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!”

Az ezt követő emlékműsorban Mihályi Orsolya és Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művészei tolmácsolásában hallhattuk az aradi vértanúk utolsó mondatait, Kerecseny János Az aradi tizenhárom, Pósa Lajos Októben 6-án, Ady Endre Október 6. és Pósa Lajos Mit olvasol, édes fiam? című költeményeket.

Az ünnepség zárásaként állami, egyházi, katonai és civil szervezetek képviselői, iskolák, óvodák csoportjai helyezték el a megemlékezés virágait, nemzeti színű zászlócskáit gróf Batthyány Lajos emlékoszlopánál.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.10.06