24. Országos Baba- és Mackókiállítás Győrben

A kiállításon jártunk

baba-maci01

Idén ismét Győrben került megrendezésre az Országos Baba- és Mackókiállítás a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezésében. A Zichy-palota ódon falai között valóságos időutazásra csábítanak a szebbnél szebb kosztümbe bújtatott babák, amelyek október 8-ig tekinthetők meg.

A Magyar Bababarátok Egyesülete évről évre számos kategóriában meghirdeti országos versenyét, amelyre nem csak iparművészek, jelmeztervezők, hanem több amatőr alkotó is benevezi legjobbnak tartott munkáját, bizonyítva, hogy a felnőttek is szeretnek „játszani”. Kinek a kosztümök, kinek az arcok, kinek a jelenetek megalkotása a legfontosabb. A zsűrinek bizonyára nem is volt könnyű dolga dönteni ebben a sokszínűségben. Bájos, csúf, korhű vagy élethű – mindenki találhat magának kedvencet. Igaz, a verseny végeredményét a szakértők már eldöntötték, de meghagyták nekünk, látogatóknak azt az örömöt, hogy mi is kiválasszuk a kedvencünket, és szavazzunk.

A kiállításon meghívott vendégek, profi baba- és mackókészítők munkái is láthatók. A Táti Porcelán Babaklub tagjai minden évben egy nagy közös kompozícióval készülnek. Az idén egy egész Chanel Divatházat idevarázsoltak, visszarepítve bennünket ezzel az 1920-as évekbe. Ízelítőt kapunk a népviseletes babakészítők közül országosan kiemelkedő győri Paray Júlia Gyöngyi babáiból is. A divat változását Imrik Zsuzsa iparművész textilfiguráin követhetjük végig. A reneszánsztól a XX. század elejéig tarthatunk időutazást az igényesen és aprólékosan kidolgozott öltözetek segítségével.

A kiállítók nagy hangsúlyt fektettek a „játszásra” is az idei évben, mert mit ér egy baba hozzá illő ruhák és kellékek nélkül. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum raktárában őrzött retro babakellékekből, babakocsikból és egy győri magángyűjtemény tárgyaiból remek ízelítőt kaphatunk a babaszobák világából.

Természetesen a mackók sem hiányozhatnak! Kismackó, kosztümös mackó, bundás mackó, retró mackó, Teddy és Misa, mind imádnivaló figura. A közönségdíjért a macik is versenybe szállnak! A legtöbb szavazatot kapott alkotás a Győri Művészeti és Fesztiválközpont által felajánlott serleget kap. A 24. Országos Baba- és Mackókiállítás Közönségdíjának kihirdetését 2021. október 8-án, 16.30 órakor tartják, ahol a szavazók közül egyvalaki sorsolással elnyerheti Szabóné Bognár Mária bájos mackóját.

Az érdeklődők a Zichy-palota aulájában rögtön egy csodálatosan faragott ágyba botlanak. Abba az ágyba, amelyben álomra hajtotta fejét József Attila egyik legismertebb versének főszereplője, „kis Balázs”. A kamarakiállítás a költő Altató című versét állítja fókuszba. Kinek íródott a vers? Ki volt valójában „kis Balázs”? Rímel-e a sorsa a jövőt ígérő sorokra? Hogyan fonódik bele a magyar történelem sodrába? Itt választ kaphatunk számos izgalmas kérdésre. A különleges értékű és szépségű tárgy bemutatása egy győri polgár nagylelkű felajánlásával valósulhatott meg.

A kiállítás október 8-ig ingyenesen látogatható, minden nap 10.00-17.00 óráig. Részletek a Győri Művészeti és Fesztiválközpont honlapján.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.09.30