Díjakat nyert a Vaskakas Bábszínház a 28. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon


vaskakas-babszinhaz-oz

Szeptember 24-én este a díjátadó ceremóniával ért véget a 28. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. Az egyhetes seregszemlére 31 országból csaknem 300 nevezés érkezett, a győri Vaskakas Bábszínház Óz című produkciója egyedüli magyar előadásként került a versenyprogramba.

A győri bábszínház szeptember 20-án telt ház előtt mutatta be Markó Róbert rendezését a Szabadkai Népszínház Jadran Színpadán, hatalmas közönségsikert aratva. Hogy a nézők mellett a szakmai szemek is értékesnek találták a produkciót, bizonyítják a fesztiváldíjak: a szakmai zsűri a produkció magas színvonalú bemutatásáért kiosztott fesztiváldiploma mellett két további díjat ítélt meg a Vaskakas Bábszínház előadásának: az Ózé lett a legjobb látványnak járó elismerés (tervező Svila Velichkova), valamint a Dorkát játszó Gergely Rozália kapta az öt egyenrangú színészi díj egyikét.

vaskakas-babszinhaz-oz

A háromtagú zsűri tagjai Sandrine Grataloup francia kulturális szakember, a Comédie-Française korábbi munkatársa, Ludmila Genze örmény születésű, Németországban élő kazah látványtervező, valamint Jovan Caran szerb bábművész voltak. A 28. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál fődíját a világhírű Drak Színház (Hradec Kralove, Csehország) Csipkerózsika című előadása kapta.

A programot Zoran Đerić, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház igazgatója válogatta, a magyar mellett bosnyák, brazil, cseh, izraeli, horvát, német, szerb és szlovák színházak bemutatói kaptak meghívást.

2021.09.27