Rákász Gergely koncertje a Bezerédj-kastélyban

Sulyok Attiláné írása

rakasz-gergely-bezeredj-kastely

Szeptember 15-én este fantasztikus élmény részesei lehettek a Bezerédj-kastély udvarára látogatók. Rákász Gergely világhírű koncertorgonista lépett fel a gyönyörűen felújított épület előtt, amely méltó környezetet nyújtott a klasszikus zene hátteréül. Koncertsorozatának részeként Szeged, Gyula és Szombathely után következett a Bezerédj-kastély, amely a sokszínű megvilágítással hihetetlen gyönyörű arcát mutatta.

Barokk ruhába öltözött lányok fogadták a vendégeket, akik piros szőnyegen sétálhattak be a nézőtérre. Egy talpraesett „Bezerédj kisasszony” is megjelent az előadás során. A Kék Duna keringő hangjaival kezdődött a műsor, majd megszólaltak a komolyzene legismertebb és népszerű gyöngyszemei Bachtól, Beethoventől, Schuberttől, Mozarttól és más zeneszerzőktől.

Tökéletes produkciót láthatott a lelkes közönség, ahol a zene, a látvány és az érzelmek együtt nyújtottak kitűnő kikapcsolódást a mindennapi élet rohanásából. Tehetséges fiatalok fellépése is színesítette az előadást, Ravel Bolerója alatt tűzzsonglőrök emelték a műsor fényét, de artisták is felléptek a klasszicista tümpanon alatt, az oszlopok ölelésében. Ők Budapestről, a Fővárosi Nagycirkuszból érkeztek.

Rákász Gergely alapítványával igyekszik fiatalokat felfedezni és támogatni, akik közül ketten – Gergő Győrből és Vivien a Délvidékről – az Ave Mariát adták elő. A koncert értékét növelte az, hogy a művész a zenei élményen kívül hozzátette magyarázatát a zenedarabokhoz, segítette a zenei alkotások megértését, valamint érdekességeket mesélt egyes zeneszerzők életéből. Zenetörténeti morzsákat szemezgetett a közönségnek, akikkel kitűnően megtalálta a hangot.

Különleges boldogságot nyújt Rákász Gergely számára, amikor Győrben koncertezhet. „Mindig különleges otthon, Győrben játszani! A hazai közönség, a rengeteg ismerős egyedi atmoszférát teremt.” A hazai terep meghódítására az egész csapat nagyon készült, és tökéletesen felkészültek a látványos műsorral. Az orgonaművész 2020 márciusában Pro Urbe díjat kapott munkássága elismeréseként városunkban.

A zene szárnyán repülhetett a közönség több mint másfél órán át, akik vastapssal jutalmazták az előadót a felejthetetlen élményért. A sorozat következő állomásai Edelény és Füzérradvány lesznek, ezzel zárul idén a szabadtéri kastélykörút.

Köszönjük a csodálatos élményt, és további sikereket kívánunk! Reméljük, hogy sok hasonló gyönyörű koncertet, előadást láthatunk a jövőben is a Bezerédj-kastély udvarán.

Sulyok Attiláné
Fotók: Polczer Árpád

2021.09.20