Jordi Puntí: Messi mint fogalom – Stílusgyakorlatok

Könyvajánló

jordi-punti-messi-mint-fogalom-stilusgyakorlatok

Úgy is lehet szemlélni a világot, mint egy végtelen focipályát” – fogalmazza meg Jordi Puntí, és bármilyen meglepő, a könyvet végigolvasva – még a teljesen kispályások is, mint én – egyet fognak vele érteni. A Stílusgyakorlatok ugyanis nemcsak egy remek portrékötet – amely a világ egyik, ha nem a leghíresebb focistájának első 33 évét taglalja –, hanem egy profi irodalmi alkotás is. A 22 fejezet mindegyike olvasmányélménynek is kiváló, hiszen információgazdag, ugyanakkor stílusában is változatos, pörgős és szórakoztató – akárcsak a foci.

Jordi Puntí nem sportújságíró és nem a témára szakosodott blogger, hanem elismert író, és nem utolsósorban Barca-drukker – ez utóbbi nyilvánvalóan rányomja bélyegét a szubjektív hangnemű, rajongói elfogultsággal átitatott fejezetekre, de nem annyira, hogy az zavaró lenne az olvasó számára. Inkább rácsodálkozhatunk arra a futballtörténeti jártasságra, amelynek birtokában végigvezet minket az argentin futball fontosabb állomásain, Maradona fénykorán át a történelmi kontextusokig, összefüggéseiben vizsgálva a Messi-jelenség titkait. 

A Leo Messi figurája által inspirált Stílusgyakorlatok nem a szokványos módon osztja meg velünk az információt: a fejezet elején még a szalvétatípusokat taglaló szerző elbűvölő találékonysággal juttatja el az olvasót a tényig, hogy a futballsztár első szerződését egy szalvétára írták – amely nyilván, egy remek minőségű darab volt…

Puntí hihetetlen hasonlóságokat és kapcsolatokat tár fel a foci és az irodalom között, ami első hallásra elképesztőnek tűnik, de mégsem az. Messi játéka, teljesítménye, egyénisége kimeríti a leírására alkalmas jelzők tárházát, „a Messi-jelenség gazdagítja a nyelvünket, hiszen arra késztet, hogy csúcsra járassuk nyelvi leleményességünket, és költői képeket keressünk, hogy le tudjuk írni, amit látunk” – a szerző szavaival élve. Ezt a gondolatiságot a csúcsra járatva a szerző Italo Calvino író Harvardon tartott előadásainak gyűjteményét említi, benne öt fogalommal, amelyek véleménye szerint meghatározzák a huszonegyedik század művészetét és irodalmát. A könnyedség, a gyorsaság, a pontosság, a képszerűség és a sokrétűség viszont Puntí szerint éppen Messi legelőnyösebb tulajdonságai, melyeket pontokba szedve bizonyítékokkal is alátámaszt. Talán említettem már, hogy egy vérbeli rajongóval állunk szemben, aki minden eszközt felhasznál arra, hogy az imádott futballsztár egyéniségét, nagyszerűségét bebizonyítsa az olvasónak.

A fejezetek külön-külön is olvashatóak, hiszen nem követnek egy szigorú kronológiát, inkább felvillantanak egy-egy fontos témát vagy időszakot Lionel Messi életéből. A képkockák amellett, hogy rengeteg, szaknyelven írt információt tartalmaznak, az olvasó számára mögöttes üzenetet is hordoznak. Azáltal, hogy megismerjük Messi gyengeségeit, amelyekből kivétel nélkül előnyöket kovácsolt, kapunk egy bátorítást ahhoz, hogy saját életünkben is hasonlóképpen cselekedjünk. Ha pedig fociimádó gyermekünkkel közös programként olvassuk, ő is beleláthat abba, mennyi munka, kitartás és bátorság húzódik meg egy-egy eredmény mögött.

Érdekes egybeesésként éppen aznap, amikor a könyv végére érek, érkezik a hír, hogy Messi pályafutása Franciaországban, a Paris-Saint Germain csapatánál folytatódik tovább. Új kihívások, új helyzetek és egy óriási fordulat – én várom a folytatást, könyvben is!

Boncina-Székely Szidónia
Forrás: olvasoterem.com

2021.09.14