Vaskakas, gyomorvarró-gép és Győr-kereszt

Különleges emlékek a Győri Értéktárban

gyor-vaskakas

A korszakos jelentőségű Petz-féle gyomorvarrógép, a Vaskakas és a Győr-kereszt került be elsőként a most megalakult Győri Értéktárba.

Szeles Szabolcs, az értéktár elnöke azt javasolta, hogy Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóján 75, nagy jelentőségű helyi érték beválasztásáról döntsenek.

Külső javaslatként a Petz-féle gyomorvarrógép dokumentumai kerültek a bizottság asztalára. A győri egyetemi kórház névadója, Petz Aladár által feltalált gyomorvarrógépet szerte a világon használják. A berendezés a kézi sebvarrás nehéz, körülményes és veszélyes műveletét váltotta ki. Működési elve modellként szolgált az azóta továbbfejlesztett sebvarró gépeknek. Német nyelvterületen új kifejezést – werde gepetz – is alkottak a beavatkozásra, amit úgy fordíthatnánk, „megpetzelték” a beteget.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester javaslatára felvették az értéktárba a Győr-keresztek történetét is. Ezek a történelmi jelentőségű kordokumentumok 1598 óta állnak főleg Ausztria és Magyarország településein, és annak az emlékét hirdetik, hogy abban az időben Győr a keresztény Európa védőbástyája volt. Négy évi megszállás után ugyanis Pállfy Miklós és Adolf von Schwarzenberg hadai cseles rajtaütéssel visszafoglalták a várat, s ezzel megvédték a töröktől közvetlenül Bécset, sőt egész Európát is. Ezért rendelte el 1598. április 25-én Rudolf császár, hogy a győri vár visszafoglalásának emlékére állítsanak kereszteket a következő felirattal: „Mondj Istennek dicséretet, hálát, hogy visszaadta nekünk Győr várát”. 

gyor-kereszt

A harmadik értékjavaslat szintén ennek az eseménynek legendás jelképe, a vaskakas. Az itt állomásozó törökök azt hangoztatták, hogy a győri várat akkor foglalják vissza a keresztények, ha a vízi kapu tornyán álló vaskakas megszólal. A legenda szerint ekkor egy magyar katona felkúszott az épületre, s kukorékolva jelezte, hogy új napra virrad a város. A győriek ezen a napon valóban visszafoglalták a várost.

A Győri Értéktár alakításában ajánlatával bárki részt vehet, sőt azt szeretnénk, ha minél többen mutatnák be és javasolnák azokat az értékeket, amelyek a városközösség büszkeségei, hozzájárulnak Győr identitásához, s amelyek jelentősége túllépi a város, vagy akár az ország határait - mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Fotók: Marcali Gábor

2021.09.09