Új arculat, új arcok, új évad… és új lendület a Győri Balettnél

Sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

gyori-balett-evadnyito

2021. szeptember 3-án tartotta évadnyitó társulati ülését a Győri Balett. Velekei László igazgató sokszínű, izgalmas és munkás jövőt vázolt az elkövetkező hónapokra.

Új arculat, új arcok, új évad. Az új arculat számomra frissességet, fiatalságot, energiát tükröz. Egységesek vagyunk, és hiszek nagyon a csapatban, ezekből erőt tudunk kovácsolni. … Az elmúlt időszak kicsit katalizátorként hatott, ez jó, mert egy őrület vár ránk, 16 darabot kell műsorra tűznünk, ennyi meghívásunk van. Azt is láthatjuk, hogy azok az együttesek, akik nem tudnak választ adni ezekre a szituációkra, azokat most átlépi az idő is, és átlépi a világ is. Szerencsére a Győri Balett képes ezekre a kihívásokra válaszolni, és képes minőségben szállítani az előadásokat” – fogalmazott Velekei László igazgató.

Az önkormányzat képviseletében dr. Pergel Elza alpolgármester asszony köszöntötte a megjelenteket. Arra kérte a művészeket, a világhírnév ellenére se feledjék, hogy a város a Győri Balett bázisa, a központja, a szíve, annak ellenére, hogy „Győr egy kicsi város ahhoz képest, amekkora a Győri Balett művészete”.

Az elmúlt időszakra tekintve a balettigazgató hálás szívvel említette a társulat hírnevét erősítő kapcsolatokat. Olyan nevekkel dolgozhattak együtt, mint Lajkó Félix, Balázs János vagy Várdai István, és olyan rangos eseményekre kaptak meghívást, mint a Kaposfest Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál, ahol elképesztő sikerrel szerepeltek a Bach másként koreográfiával, Várdai István csellóművész közreműködésével. A jövőben is folytatódik a nagy nevek sora Jamie Winchesterrel és Hrutka Róberttel.

Szeptemberben a Keszthelyi Táncpanoráma vendégei lesznek az Anna Kareninával, a Városmajor Szabadtéri Színpad programzáróján a GisL-t mutatják be, a Magyar Zene Házában pedig állandó kiállítása lesz az együttesnek, valamint évek óta rendszeres fellépői a Művészetek Palotája rendezvényeinek. A MÜPA – amely Magyarország kulturális intézményeinek egyik zászlóshajója – a társulatnak évek óta partnere, az évad együttesének választották, ez nagyon nagy megtiszteltetés nekik és a városnak is. A Nemzeti Táncszínház szintén ilyen fontos stratégiai partner, amelyre a jövőben is számíthatnak.

Az együttes három új taggal bővült: Annabelle Hustace, Szendrey Rebeka és Kaszab Bence személyében fiatal, ambiciózus táncosok érkeztek a társulathoz. A 2021/22-es évadban többek között a Movements to Stravinsky, a The Waves és a Mimi (Velekei László koreográfiája) című műveket láthatja a közönség. A karácsonyfa alá érkezik a One Way To Haven Jamie Winchesterrel és Hrutka Róberttel. A darabok széles táncstílust képviselnek, „nem egyfajta stílust tűzünk ki célul, hanem egyfajta minőséget, ezt képviseljük a repertoárunkban” – hangsúlyozta Velekei László.

Szeptember 28-án két darab bemutatója lesz: a Chaos (Fodor Zoltán koreográfiája), amelyet az elmúlt időszak inspirált, illetve a The Waves (Lukács András), egy gyönyörűen letisztult, cizellált, neoklasszikus előadás, amelyet Virginia Wolf ihletett. Repertoáron marad a fent említett két darab mellett a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya, a Passage, a Maszkabál, a Körforgás-est, a Romance és felújítják a Ne bánts!-ot.

A kapcsolatápolás itthon is nagyon fontos. A Győri Filharmonikus Zenekarral, a Győri Nemzeti Színházzal és a Vaskakas Bábszínházzal is készül közös munka. Újdonságként pedig a Torula Művésztérben is tervezik a megmutatkozást.

A mozgalmas évadban új feladatok szintén várnak a Győri Balettra, hiszen szeptembertől a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben Győrben, a Széchenyi István Egyetemen kihelyezett táncos és próbavezető szakot indítanak klasszikus balett szakirányon. Ezzel végre sikerül betölteni azt az űrt, amely a művészeti szakközépiskola és a Győri Balett között eddig fennállt, és egy olyan életpályamodellt kapnak a gyerekek, amelyre a jövőben építhetnek a növendékek és az együttes is.

Sok erőt, jó egészséget az új célok megvalósításához!

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.09.03