Megjelenik John Lennon Imagine című lemeze

ZENE a napon: 1971. szeptember 9. ‒ tmoni írása

john-lennon-imagine

Az Egyesült Államokban 1971. szeptember 9-én, Nagy-Britanniában pedig október 8-án jelentette meg az Apple Records (1968-) John Lennonnak (1940-1980), a 20. század egyik legnagyobb hatású zenészének második, legnépszerűbb szólóalbumát, az Imagine-t. A CD-kiadás 2000. február 14-én látott napvilágot.

Maga a szerző úgy vélte, tartalma csak annyiban különbözik provokatív első lemezétől, a John Lennon/Plastic Ono Bandtől (1970), hogy „cukorba van csomagolva”. Az biztos, hogy az Imagine üzletileg sokkal sikeresebb volt, vagyis a nagyközönségnek jobban tetszett, ezt bizonyítja a dupla platina státusza is. Kislemezen a címadó dal jelent meg 1971. október 11-én az It’s So Harddal együtt.

john-lennon-imagine

New York, Central Park

A volt Beatle mindkét önálló korongján Phil Spector producerrel (1939-1921) és feleségével, Yoko Onóval (1933) dolgozott együtt. A már-már ikonikusnak számító második album felvételei John Lennon otthoni stúdiójában folytak 1971. június 23. és július 5. között, majd a New York-i Record Plant Studiosban (1968-) fejezték be a vonós hangszerek rájátszásával. Közreműködtek: Alan White (dob, tibeti cintányér), Andy Linton (akusztikus gitár), George Harrison (gitár, dobro, slide gitár, szólógitár), J&P duó, Jim Gordon (dob), Jim Keltner (dob), Joey és Tommy Badfinger (akusztikus gitár), John Barham (harmónium), John Tout (akusztikus gitár), King Curtis (szaxofon), Klaus Voormann (basszusgitár), Mike Pinder (csörgődob), Nicky Hopkins (zongora, elektromos zongora), Rod Linton (akusztikus gitár), Steve Brendell (basszusgitár, maracas), Ted Turner (akusztikus gitár), valamint Philip McDonald, Eddie Klein, Eddie Offor, Eddie Veal, Eddie Beer, Roy Cicala, Jack Douglas, Shelly Yukus hangmérnökök és Yoko Ono (borítótervezés). Annak ellenére, hogy Lennon és Spector a „Back to Mono” esztétikát támogatta, az albumot sztereóban és az akkor új 4 csatornás kvadrafonikus (a mai 4.0-ás térhatással egyenértékű) formátumban adták ki, mert a monofonikus hangzás nem volt divatos az 1970 -es években.

A 39:29 perces album stílusa dallamos rock, hangzásvilágában tükrözi a szerző egyedi stílusjegyeit. A címadó dal egy kiáltvány a világbékéért, s ez Lennon legismertebb száma, melynek megírására Yoko Ono inspirálta. Ma már örökzöldnek számít, számtalan előadóművész (pl. Liza Minnelli, Stevie Wonder, Neil Young, Elton John, Madonna és Lady Gaga) gondoskodik a halhatatlanságáról, 2017-ben pedig megkapta az Évszázad dala (Centennial Song Award) díjat. A Jealous Guy (eredeti címe: Child of Nature) szintén nagyon népszerűvé vált. Néhány kevésbé fajsúlyos dal is felkerült a lemezre, mint például az Oh My Love vagy az Oh Yoko!, valamint a filozofikus Crippled Inside, a provokatív Gimme Some Truth és politikai töltetű I Don’t Wanna Be a Soldier Mama. Mindegyik hangszerelése más és más, a mondanivaló függvényében.

john-lennon-imagine

A lemezborítón egy homályos képen látható a zenész, fakó az egész, mintha kiszívta volna a nap, és ez éles ellentétben áll a tartalommal, amely rendkívül színes, eleven és időtálló. Lennon homlokánál felhők, ami talán az az Oh My Love-ra utal: „I see the cluds, oh I see the sky” (Látom a felhőket, látom az eget). A hátsó borítón egy idézet áll Yoko Ono Grapefruit c. könyvéből: („Imagine the clouds dripping. Dig a hole in your garden to put them in.” ‒ Képzeld el, hogy csöpögnek a felhők. Áss egy gödröt a kertedben, hogy eltemethesd őket.). Mindkét fotót Yoko készítette.

Nemcsak a közönség, a kritikusok is tetszéssel fogadták az Imagine-t: az egész világon az első helyen szerepelt. A 2003-ban összeállított Minden idők 500 legjobb albuma listán a 76. lett, és bekerült a 2006-ban megjelent 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe is. Hangszerelése, hangzásvilága ma is korszerű, szövegei pedig most is aktuálisak.

Tracklist:
Első oldal:
01. Imagine
02. Crippled Inside
03. Jealous Guy
04. It’s So Hard
05. I Don’t Wanna Be a Soldier Mama
Második oldal:
01. Gimme Some Truth
02. Oh My Love
03. How Do You Sleep?
04. How?
05. Oh Yoko!

tmoni

Forrás: Wikipédia, Wikipedia, Biography, Nullahategy.hu, Ultimated Classic Rock, The Beatles Bible

A kép a pxhere.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

2021.09.09