76

Erős programmal készül a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2021. szeptember 10-18.

cinefest-miskolci-nemzetkozi-filmfesztival-2021

Hagyományaihoz híven a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén is igyekszik bemutatni a magyar közönségnek a világ filmművészetének legfrissebb, legkülönlegesebb és legszínvonalasabb alkotásait 2021. szeptember 10-18. között.

Sok nagyjáték-, kisjáték-, dokumentum- és animációsfilmet a miskolci CineFesten láthat először a magyar közönség. A fesztivál ezért is rendkívül népszerű találkozási helyszíne nemcsak a filmszerető közönségnek, hanem a szakmának is. A filmes alkotók, szakemberek amellett, hogy egymással találkoznak Miskolcon, közvetlenül beszélgethetnek a közönséggel is, és kedvükre válogathatnak a sokszínű szakmai programok, vetítések, workshopok között.

Az idei CineFest játékfilmes versenyprogram egyik legnagyobb szenzációja a Red Rocket, melynek világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon volt. A Red Rocket rendezője, Sean Baker hat évvel ezelőtt, 2015-ben már részt vett a Cinefesten, akkor a Tangerine című alkotása kiérdemelte a Zukor-díjat és közönség díját is. Sean Baker imád kísérletezni, filmjei fókuszában a társadalom perifériáján élő karakterek állnak. A Red Rocket főszereplője, Mickey Hollywoodból érkezik haza Texasba. Próbál beilleszkedni az ellenséges környezetbe, de tisztességes munkát nem kap, mivel hosszú évtizedeken át pornósztárként dolgozott.

Ha már pornó, akkor meg kell említenünk az idei versenyprogram másik sztárját, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmet. Az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása brutálisan kemény társadalomkritika. Radu Jude rendező házipornóval indítja filmjét, amelyben a főszereplő középkorú nőről kiderül, hogy történelmet tanít egy középiskolában, ahol keményen felelősségre vonják.

Tom McCarthy rendező is a periférián keresi szereplőit: Stillwater című filmjében egy olajfúró munkás (Matt Damon) útját követi nyomon. Bill Marseilles-be utazik, hogy meglátogassa ártatlanul elítélt lányát a börtönben. A nyelvi korlátok, a kulturális különbségek és a bonyolult jogrendszer útvesztőiben bolyongó Bill mindent elkövet, hogy tisztárra mossa a lányát, és közben rádöbben, hova tartozik.

A nagyjátékfilmes versenyprogramban lesz látható a Szent lélek című film, melyet a Locarnói Filmfesztiválon elismerő oklevéllel tüntettek ki. A kisfilmjeivel már elismert Chema García Ibarra első nagyjátékfilmjének főhőse az ufológia hívő José Manuel. A férfi hetente találkozik társaival, hogy megbeszéljék az aktuális híreket a földönkívüliekről. Idővel José lesz az egyetlen, aki ismeri az emberiség jövőjének titkát, mindeközben egy eltűnt kislány után is nyomoznak.

További olyan különleges alkotások is említést érdemelnek még a filmfesztiválról, mint például Blerta Basholli rendező Hive című filmje. A koszovói mozi a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – „mindent vitt”: elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói Velika Kruša faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát. A film igaz történet alapján készült.

Jasmila Zbanic rendező már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? című alkotását 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában. Nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el a srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmjét. A címszereplő hőse a műnek, Aida tolmács az ENSZ bázison, és ő az, aki a sok, nála erősebb akarat ellenére meg akarja menteni a családját a város eleste után. A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt is megmutat az alkotásban. A főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek.

Idén is több jelentős magyar filmnek lesz a CineFesten a premierje, melyeket az alkotók nagy része is elkíséri majd Miskolcra. Két hazai elsőfilmes rendező is debütál például, mindketten visszatérő vendégei a filmfesztiválnak. Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka egy szívszorító apa-lánya kapcsolatot mesél el, Fazekas Máté Bence pedig a Kilakoltatás című dramedy-jével érkezik.

A Kitekintő szekcióban látható a CineFest hivatalos nyitófilmje, Anders Thomas Jensen vígjátéka, Az igazság bajnokai – egy modern mese a szolidaritásról, a véletlenről és az élet értelméről. Miután a felesége életét veszti egy tragikus vonatbalesetben, Markusnak haza kell térnie a lányához. A baleset fatális véletlennek tűnik, de később Markus ráébred, hogy merénylet történt, a felesége egyike az ártatlan áldozatoknak. Ebben a szekcióban vetítik az Arany Pálma-díjas Titán című filmet is: Julia Ducournau alkotásában egy megmagyarázatlan bűncselekmény-sorozatot követően egy apa találkozik tíz éve eltűnt fiával.

A CineFest idei egyik legnagyobb szenzációját a Tina című dokumentumfilm, amelyben Tina Turner bepillantást enged életének számos – eddig soha nem látott – pillanatába. A film végigkíséri az énekesnő elképesztő karrierjét, de belső vívódásait, legszemélyesebb pillanatait is megmutatja. A Kitekintőben lesz Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története (16) hazai premierje is. Szeptember 18-án Enyedi különleges alkotásával zárul majd a rangos nemzetközi filmes mustra.

A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén Tony Gatlif lesz. A világhírű rendező munkásságát a fesztivál Életműdíjjal ismeri el, melyet az alkotó a nyitóünnepségen vesz át. Az Algírban született Tony Gatlif alkotói munkásságát mindenekelőtt a szabadság, az igazságszeretet és a zabolátlanság vezérli. Szenvedélyes filmjeiben az úton levésnek, a gyökerek felkutatásának, a létezés gyönyörűségének titkait kutatja. Pont, mint a CineFest programjában szereplő – a Cannes-i Fesztiválon 2004-ben a legjobb rendezés díjával kitüntetett ‒ Száműzöttekben is. Emlékezetes filmjei – a Gadjo Dilo, a Transylvania, a Szabadság, a Geronimo, az idén Cannes-ban bemutatott Tom Medina és a Latcho Drom – örökre bevésődnek a nézők emlékezetébe, csodálatos képei, dallamai felejthetetlenek. Gatlif Indiától Egyiptomon, Törökországon, Szlovákián, Románián és Magyarországon át Spanyolországig járja végig a roma nép életének színhelyeit, filmjei egy örökké tartó, hatalmas utazás részletei, melyen megtiszteltetés a rendezővel együtt utazni.

A CineFest idén poszthumusz Életműdíjjal tiszteleg Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell a magyar filmművészet egyik legjelentősebb alkotója, Sisyphus című alkotását már 1976-ban Oscar-díjra jelölték, 1977-ben a Küzdők című filmjét Arany Pálmával tüntették ki Cannes-ban. Jankovics rendezte az első egész estés magyar rajzfilmet, a János vitézt, a Magyar népmeséken százezrek nőttek fel, egész estés népmeséi – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a legnemesebb mesemondó hagyományokat folytatják. Jankovics képi világa azonnal felismerhető, az egykori pannonhalmi diák alkotásainak titka a határtalan fantázia és a rendkívül biztos formaérzék. Három fekete-fehér remekműve – a Mélyvíz, a Küzdők és a Sisyphus – mítoszokat felidéző és újraértelmező, szikár alkotások.

A CineFest a 2021-es Európai mozi nagykövete-díjjal tiszteleg Daniel Olbrychski előtt. „Gyerekként arról álmodoztam, hogy olimpiai bajnok leszek. Vívtam, lovagoltam, de éppoly szívesen hegedültem és táncoltam is. És ha valaki egyszerre mindent akar csinálni, az nem lehet más, mint színész” ‒ nyilatkozta Daniel Olbrychski, a lengyel filmművészet egyik legismertebb arca. Húszéves kora, 1965 óta játszik főleg lengyel és európai filmekben, de milliók láthatták Angelina Jolie partnereként, a Salt ügynökben is. Az Oscar-díjas Andrzej Wajda emblematikus színésze, a rendezőóriás majd minden filmjében Olbrychski játszik. Együttműködésük világszerte emlékezetes alkotásai többet között: A légió, Minden eladó, Tájkép csata után, Nyírfaliget, Menyegző, Pan Tadeusz. Olbrychski Jancsó Miklós több filmjében is szerepelt, de ő játszotta az egyik főszerepet – az Oscar-díjjal és Arany Pálmával is kitüntetett ‒ A bádogdob című kultfilmben is. Kora legnagyobb színészeivel dolgozott együtt Fanny Ardant-tól Hanna Schygulláig, Jeanne Moreau-tól Julia Ormondig. A CineFesten Andrzej Wajdával közös csúcsteljesítményük, az 1976-ban Oscar-díjra jelölt káprázatos eposz, Az ígéret földje kerül bemutatásra.

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűri tagjai dr. Kollarik Tamás, dr. Kucsera Tamás Gergely, Nagy Dénes és Tomáš Pavlíček lesznek, a zsűri elnöke Tony Gatlif.

Idén a nagyjátékfilmek (Versenyprogram, CineDocs és a Kitekintő kategóriák) egységesen 400 forintos belépőjegy ellenében tekinthetők meg. Az online jegyvásárlás itt érhető el. A kisjátékfilmek, retrospektív vetítések és szakmai programok továbbra is ingyenesek.

CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2021.09.07