Imre Viktória Anna: Az Őrült Hold alatt

Szilvási Krisztián könyvajánlója

imre-viktoria-anna-az-orult-hold-alatt

Imre Viktória Anna írói ambíciói 2013-ban kezdtek sikertörténetté válni. Az 1988 augusztusában született szerzőnő akkor ugyan már több mint 7 éve foglalkozott írással, ám ahogyan az sokaknál lenni szokott, eleinte csupán az asztalfióknak (no meg a privát internetes sztrádának) „dolgozott”.

Első, nyomtatásban megjelent regénye, a Kísértés Rt. 2011-ben jelent meg a Főnix Könyvműhelynek köszönhetően, addig csak novellái voltak olvashatóak, elsősorban az Új Galaxis antológiában, a Fiction Kult irodalmi portálon, illetve egyéb blogokon, valamint pályázatokon. Hogy aztán nem volt rossz húzás megadni a lehetőséget a fiatal hölgynek, azt a Libri Aranykönyv szavazása is bizonyította, amelynek keretében a Kísértés Rt. bekerült a TOP 50 regény közé. A saját illusztrációkkal ellátott könyv újfajta megvilágításba helyezi a Menny és Pokol kapcsolatát csakúgy, mint Ádám és Éva történetét. A főhős ugyanis egy bérgyilkosnő, akihez egy fárasztó nap végeztével maga az Ördög toppan be dekoratív asszisztenciájával a sarkában, hogy a Mindenhatóval fej-fej mellett vívjanak versenyt a lány lelkéért. Az ironikus hangnemmel operáló regény stílusa és nyelvezete üde frissességgel, választékosan és könnyeden tár az olvasó elé egy feszesen összerakott, sokszereplős, fordulatos cselekményt, ahol a helyzetkomikumra épülő humor mögött ott van maga az emberi lélek és annak sajátos működése is.

A 2013-ban napvilágot látott Az Őrült Hold alatt (Ulpius-ház) meglehetősen más témájú regény, de Imre Viktória Anna saját bevallása szerint a horror és a sci-fi műfajaiba való elkalandozása mellett a fantasy áll hozzá a legközelebb. A könyv fülszövege azt a kérdést teszi fel, hogy milyen lehet az állandósult káoszban élni? Mia, a regény főhőse szerencsére (vagy éppen szerencsétlenségére) hosszan mesélhetne erről, elvégre egész eddigi életét egy három holddal is rendelkező bolygó olyan településén töltötte, ahol éjszakánként minden átalakul. Nioba városában a lakók folytonos körforgásban élnek: az emberek minden reggel másik testben ébrednek, más szülőkkel, más gyerekekkel, más házakban, és így tovább. Barátokat, családokat szakít el egymástól ez a különös, önálló akarattal bíró hely, és titkát még senkinek nem sikerült megfejtenie – legalábbis eddig. Amikor Mia véletlenül belebotlik a mogorva, embergyűlölő tudósba, a változásokat tanulmányozó Lancaster-be, merész döntést hoz: kinevezett asszisztensként az ismeretlent választja a férfi oldalán. Éppen csak arra nem számít, hogy az izgalmasnak ígérkező kutatás egy számára új, sötét világba vezeti őt, amelyben a tudomány szorosan összefonódik a mágiával, az égitestek pedig nem egészen azok, amelyeknek látszanak.

Az Őrült Hold alatt tulajdonképpen már Imre Viktória Anna egyetemi évei alatt megszületett, amikor az ELTE bölcsészkarán angolt és latint tanult. A Kísértés Rt.-hez hasonlóan saját maga illusztrálta második könyvét is, amely aprólékos leírásaival korántsem töri meg a történet folyamatát, ezzel adván beleélésre alkalmas mélységet a cselekménynek. Mia és Lancester karakterei remekül eltaláltak: míg a lány korához képest testileg túlhangsúlyozottan fejlett, bohókás és szeretnivaló lénye tökéletes ellenpontul szolgál a fiú sajátságos, túlcsordulóan professzorkodó személyiségéhez. Kettejük történeten végigvonuló civódása különösen megragadó atmoszférával vonja be az elmesélteket, s a felpörgetett befejezés méltó lezárása a regénynek. Imre Viktória Anna fantáziája az elmondottak tükrében kiapadhatatlannak tetszik, ebből pedig csakis az olvasók profitálhatnak (akárcsak a 2016-ban megkezdett Elveszett napok-sorozat eddigi 2 kötetével – A bosszúszomjas doktor, A tébolyult doktor – együtt). Még akkor is, ha az égi hatalmak versenyt vívnak a lelkükért, miközben szellemük minduntalan új és új testben ébred reggelente.

Szilvási Krisztián

2021.09.02