Pinnyédi Hídpiknik – Programok vízen és szárazföldön

Sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

hidpiknik01

Remek, családias hangulatú programsorozatot kínálnak augusztus 20-ra a régi Pinnyédi hídnál a szervezők. Az első Pinnyédi Hídpiknik részleteiről 2021. augusztus 18-án sajtótájékoztatón hallhattunk.

A Rábca folyó felett áthaladó kis vashíd lábánál gőzerővel folynak az előkészületek, aszfaltjavítás, pavilonépítés, tereprendezés. A helyszínválasztásról Szeles Szabolcs alpolgármester beszélt a jelenlévőknek. A gondolat már évekkel ezelőtt megfogalmazódott. A híd Sziget és Újváros részek felől kapcsolta a város forgalmához Pinnyédet, de a Rábca elterelésével jelentősége csökkent. A csodás környezet, a hangulatos vízparti tér viszont arra csábítja az itt élőket, hogy egy kellemes, nem túl hangos, de vidám piknikezéssel búcsúztassák a nyarat és ünnepeljék meg Magyarország születésnapját, amelyhez csatlakozik a 750 éves Győr, az 50 éves Csorna és az idén 100 éves Sopron városa is. „A híd ugyanakkor szimbólum is, a mindenkori győriek erejét mutatja meg, arról mesél, hogy mi mindenre vagyunk képesek, ha kell, elterelünk egy folyót, ha kell, áthelyezünk egy hidat. Hitet, erőt, elszántságot jelképez” – fogalmazott a képviselő, aki közismerten maga is ezer szállal, gyermekkori élményekkel kötődik ide.

Minden korosztály számára kínálunk értékközvetítő, igényes programokat. Koncertek, gasztronómia, kézműves foglalkozások és sportolási lehetőségek várják az ide látogatókat egész nap, 10 órától este későig” – hangsúlyozta Radicsné Csőre Andrea, az Újvárosi Művelődési Ház igazgatója. A gyermekeket az Aranykapu Zenekar és a Belvárosi Betyárok szórakoztatják majd. A felnőtteknek estére a Kormorán együttes nagykoncertjét ajánlják, de napközben is szól a zene: Sopronból rézfúvósok, Csornáról a Pántlika néptáncosai érkeznek, az ebédhez a nótát Baranyai István és cigányzenekara húzza. Az államalapítás ünnepe alkalmából kenyéráldás és egy a nemzeti értékeinkről szóló értékes előadás várja az érdeklődőket. A szabadtéren légtornászok mutatják be ügyességüket, aki kedvet érez, ki is próbálhatja, csakúgy, mint a vízi attrakciókat. A szervezők tovább fűzték a híd szimbolikus jelentését: híd a piknik és az igényes, minőségi szórakozás között, híd a generációk, múlt és jelen között.

A múltat, pontosabban a híd „átköltöztetésének” történetét idézte fel dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója. „A Pinnyédi híd fordulatos sztoriját érdemes minél több embernek bemutatni, ezért a piknikre érkezők a hídon, egy molinókkal, illusztrációkkal színesített szabadtéri tárlaton, egy kiállítás keretében ismerhetik meg a nem mindennapi esemény részleteit.” 1908-ban a Rábca elterelésekor, az ottani meder feltöltése miatt nem elbontották, hanem a víz erejét használva helyezték a Rábca új ágára.

A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény megszépített környezetben, változatos programokkal vár minden érdeklődőt, ahol a szervezők kedvezményes áron kínálják piknik kosarukat is, de az sem baj, ha valaki a sajátjával érkezik. A részletekről ITT olvashatnak.

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2021.08.19