Sztárszínészek videóklipekben 9. rész: Mahershala Ali

Jay-Z: Adnis – Szilvási Krisztián írása

mahershala-ali-jay-z-adnis

Nem, semmi nem véletlen. Az sem, hogy a mára kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali 2017-ben bokszkesztyűt húzott egy Jay-Z dalhoz készült videóklipben. Mert bizony az HBO készülő minisorozatában (Unruly) ő lesz Jack Johnson, az első afroamerikai nehézsúlyú ökölvívó világbajnok. Szóval bemelegítésnek nézzük csak meg az Adnis című szerzeményt.

A Shawn Corey Carter néven anyakönyvezett amerikai rapper-dalszerző-producer Jay-Z-t máig az egyik legbefolyásosabb hip-hop művésznek tekintik, nagyban köszönhetően üzleti és médiatevékenységének is. Összesen 13 stúdióalbumot adott ki, közülük a legismertebbek a The Blueprint (2001), a The Black Album (2003), az American Gangster (2007) és a 4:44 (2017). Világszerte több mint 50 millió nagy- és 75 millió kislemezt adott el, 23 Grammy-díjjal rendelkezik. Hivatalosan is az első hip-hop milliárdos lett 2019-ben, és az első élő szóló rapper, akit felvettek a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Jay-Z eddigi utolsó albuma, a 4:44 2017-ben látott napvilágot: exkluzívan a Sprint és a Tidal ügyfelei számára, majd egy rövid ideig tartó, ingyenesen letölthető akció után fizikailag is piacra dobták, három új dallal kiegészítve. Az érzelmes és személyes tartalmú, conscious hip hop lemezt (olyan vendégelőadókkal, mint Frank Ocean, Damian Marley, Beyoncé és Jay-Z édesanyja, Gloria Carter) az év albuma kategóriában Grammy-díjra is jelölték. Számos műfaj (funk, progressive rock, reggae, soul) játszik a dalokban, melyek témáikban többek között a hip-hop kultúra, a családi élet, az emberi kapcsolatok, a sztereotípiák és a rasszizmus kérdéseit boncolgatják. Jay-Z az album készítésekor végig arra koncentrált, hogy „olyan dolgokról beszéljek, amelyekről eddig még sosem”.

A 4:44 albumának fizikai kiadásán szereplő Adnis-hez forgatott klip tulajdonképpen az apaságról szól, a címet ugyanis a rapper saját édesapja után választotta. Bár Adnis „AJ” Reeves 11 éves korában elhagyta Jay Z-t, de végül 2003-ban kibékültek. Aztán még ugyanebben az évben Adnis májelégtelenségben meghalt. Ennek megfelelően roppant személyes az emléke előtti tisztelgésként írt dalszöveg is: „Letter to my dad that I never wrote / Speeches I prepared that I never spoke” („Levél apámnak, melyet sosem írtam meg, / beszéd, melyre felkészültem, de sosem mondtam el”).

A videót Mark Romanek rendezte 2017-ben, amelyben a friss Oscar-díjas Mahershala Ali (Holdfény) látható bokszolóként. A fekete-fehér, fény-árnyék vizualitására épülő klipben a főhős bokszzsákkal és a saját démonaival egyaránt küzd, mellette pedig edzőjeként (csak a hosszú verzióban látható, de mindenhol a csonka változat terjedt el!) Danny Glover is feltűnik, a szimbolikának megfelelően amolyan apafiguraként. Az átélt, beszédes mozdulatokkal, verejtékkel és lehajtott fejű imákkal, réveteg eltökéltséggel bemutatott alakítás tökéletesn illik az egykori apához szóló „ódához”, melynek soraiban Jay-Z nem fél nyíltan vallomást tenni: „Who would’ve thought I’d be the dad I never had … I forgive you as I live through the beautiful present of the past” („Ki gondolta volna, hogy én leszek az az apa, aki nekem soha nem volt … Megbocsátok neked, ahogyan átélem a múlt gyönyörű jelenét”).

Szilvási Krisztián

Forrás: en.wikipedia.org, rollingstone.com, pitchfork.com, indiewire.com, ew.com, gulfnews.com

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Tom Hanks: Carly Rae Jepsen – I Really Like You
2. rész: Christopher Walken: Fatboy Slim – Weapon Of Choice
3. rész: Alan Rickman:_Texas – In Demand
4. rész: Chevy Chase: Paul Simon – You Can Call Me Al
5. rész: Emma Watson: One Night Only – Say You Don’t Want It
6. rész: Daniel Radcliffe: Slow Club – Beginners
7. rész: Rupert Grint: Ed Sheeran – Lego House
8. rész: Natalie Portman: James Blake – My Willing Heart

2021.08.17