Dorothy piros cipője és Bruce, a cápa is látható majd a filmakadémia múzeumában


academy-museum-of-motion-pictures

Az amerikai filmakadémia idén szeptemberben megnyíló múzeumában számos kultfilm kellékeit és relikviáit láthatja majd a közönség, köztük Dorothy piros cipőjét az Óz, a csodák csodájából vagy Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fenevadját, Bruce-t.

A filmmúzeum kurátora, Nathalie Morris a CNN hírportálnak adott interjúban mutatta be a gyűjtemény néhány legendás relikviáját. A kollekció egyik értékes darabja a Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című sci-fijéhez készült földönkívüli szörny, az Alien. „Scott tényleg valami rémálomszerűt, ősi és zsigeri dolgot akart, és a svájci művész, H.R. Giger munkái igazán megfeleltek ennek a célnak” ‒ idézte fel Morris.

A filmtörténet klasszikus kincsei közé tartozik az Óz, a csodák csodája című, 1939-ben bemutatott filmből a Judy Garland által viselt piros cipellő. A forgatáshoz legalább hét pár cipő készült, ezek közül Morris szerint négy pár maradhatott fenn. Az egyiket 2000-ben 666 ezer dollárért adták el egy aukción, egy másikat pedig, amelyet elloptak a minnesotai Judy Garland Múzeumból, 2018-ban az FBI találta meg. A filmmúzeumban a hetedik párt állítják ki.

Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fehér cápája, Bruce a Universal stúdió kidobott holmijai között kallódott. Miután 2016-ban adományként a filmmúzeumhoz került, teljes felújításon esett át, és most már a kiállítótérben függ. A múzeum gyűjteményében ez a legnagyobb emléktárgy a maga csaknem 8 méteres hosszúságával. „Nem feltétlenül tárgyként gondolunk rá, inkább karakterként” ‒ mondta Morris.

academy-museum-of-motion-pictures

A filmmúzeum kollekciójában rengeteg filmes kosztüm található. Ezek egyike az a zöld ruha, amelyet Salma Hayek viselt 2002-ben a mexikói festőművész, Frida Kahlo szerepében. Alakításáért a színésznő Oscar-jelölést kapott, akárcsak a ruhát tervező Julie Weiss.

A Star Wars-filmek két droidja, C-3PO és R2-D2 is a gyűjtemény fontos darabja. Akárcsak Orson Welles Aranypolgárából a szánkó, amelyre rózsabimbó van festve. „Ez a filmtörténet szent grálja” ‒ mondta el Morris. A forgatáshoz négy verzió készült: egy fenyőből és három balsafából a film tüzes befejezéséhez. „Orson Welles-nek nem tetszett az első felvétel, de a másodikat imádta, így a harmadik szánkó megmaradt.” Steven Spielberg irodájában kötött ki, aki egy 1982-es árverésen 60.500 dollárt fizetett érte, és most kölcsönadta az Akadémiai Múzeumnak – fejezte be a történetet.

A rendező Jurassic Park című, 1993-ban készült filmjének egyik T-Rexet mozgató szerkezete is a filmmúzeum gyűjteményébe került. „Ez egy nagyon fontos darabja a filmes technológiának. Hidat képez a hagyományos stop-motion animáció és a digitális effektusok között” ‒ magyarázta a kurátor.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2021.08.05