Augusztus 6. és 8. között rendezik a 28. Barokk esküvőt Győrben


gyor-barokk-eskuvo-2021

2021-ben ismét megrendezik a Barokk esküvőt Győrben, az augusztus 6. és 8. között zajló programsorozat csúcspontja, az esküvői ceremónia szombaton lesz.

Radnóti Ákos alpolgármester a Győrben tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a tavalyi év kivételével 1993 óta rendezik meg a programsorozatot, amelyen 17. és 18. századi korhű ruhákkal, a barokk kort megelevenítő programelemekkel és vásári forgataggal várják a látogatókat.

Keglovich Ferencné, a barokk esküvő koordinátora elmondta, hogy idén az Ausztriában élő Benke Annamária és Imre Lajos köti össze életét az eseményen. Eredetileg tavaly házasodtak volna meg a győri rendezvényen, de ahogyan más programot, úgy ezt sem tarthatták meg a koronavírus-járvány miatt. A menyasszony győri születésű, és gyermekként többször is részt vett barokk ruhába öltözve, felvonulóként az eseményen – tette hozzá.

A programokat részletezve elmondta, hogy a háromnapos esemény augusztus 6-án, pénteken a Bacchus Consort koncertjével kezdődik, amelyen a vőlegény köszönti a menyasszonyt. Szombat délelőtt hagyományőrző egyesületek tartanak bemutatókat a korabeli hétköznapok világából a belvárosban. Látogatható lesz a korabeli városháza alatti börtön, ahol délutántól óránként előadások idézik fel a régi történeteket. Kora délután kezdődik a barokk felvonulás, amelyen barokk ruhába öltözve vonul a belvárosban a menyasszony és a vőlegény, valamint szüleik, rokonaik és több száz jelmezt öltő önkéntes.

Az esküvői ceremónián a menyasszony és a vőlegény térden állva búcsúzik a szülőktől, aláírják a móringlevelet (hozománylevél), majd a menyasszony fejéről karddal leveszik a virágkoszorút, amelynek helyére az asszonyságot jelképező főkötő kerül. A napot barokk táncház zárja. Vasárnap vásár, gyermekprogramok és koncertek várják a látogatókat. A programsorozatot este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című előadása zárja a Dunakapu téren.

Hajtó Péter, a Győr Projekt Kft. kulturális igazgatója kiemelte, hogy a belváros dekorációja minden korábbinál látványosabb lesz, ezúttal az üzletek kirakatait is dekorálni fogják. Mint elmondta, a látványra azért helyeznek nagy hangsúlyt, mert a koronavírus-járvány alakulásának függvényében előfordulhat, hogy egyes programokat csak korlátozottan lehet majd látogatni.

Forrás: MTI

2021.07.28