Pataki Márk – Pálfi Balázs: A flipper múzeuma – A magyar játéktermek képes krónikája

Könyvajánló

pataki-mark-palfi-balazs-a-flipper-muzeuma

A flipper múzeuma című kötetet ki más írhatta volna, mint a budapesti Flippermúzeum alapítója, Pálfi Balázs gyerekkori barátjával (és munkatársával), Pataki Márkkal – a pandémia miatt hónapokig zárva kellett tartaniuk, ami alatt időt tudtak szorítani erre.

A legfontosabb, hogy a nagy amerikai és olasz gyártók felemelkedéséről vagy konkrét asztalokról csak röviden lehet olvasni ebben a kötetben, mivel az kimondottan a flipper magyarországi történelméről szól, illetve a múzeum megalapításának előzményeit is elmesélik benne. Nem kell attól tartani, hogy a könyv flipper-geekeknek készült, bármilyen átlagos érdeklődésű olvasó figyelmét leköti: a 240 oldal nagyjából felét teszik ki a szöveges fejezetek, a kötet második felében a Flippermúzeumban készült fotók, illetve a flipperek lefényképezett, kinagyított részleteiről látható képgaléria.

Ez utóbbiból talán lehetett volna még többet pakolni a könyvbe, hiszen aki már járt a budapesti Flippermúzeumban, azt az itt készült képek kevéssé fogják lekötni, a gépekről kifotózott, felnagyított artworköket viszont könyvben igazán élvezetes lapozgatni – hiszen élőben sokkal nehezebb közelről végignézni a gépek illusztrációit (a kötet fotói egyébként Nagy Attila Károly és Rizsavi Tamás munkái), amelyek maximális igényességgel lettek beszerkesztve.

Nyilván nem fogjuk lelőni A flipper múzeumának összes történetét, de azt azért elárulhatjuk, hogy bár a mai értelemben vett, tehát mozgatható karokkal felszerelt flipperek 1947 óta léteznek (az elsőt az amerikai Gottlieb cég dobta piacra), de már a harmincas évek budapesti mulatóiban is nagyon népszerűek voltak a jágóasztalok, amelyekben golyókat kellett apró szögekből kialakított pontszámmezőkbe lőni, például Karinthy Frigyes is előszeretettel ütötte el idejét ezek mellett.

Ennél is érdekesebb, hogy a flippergépek a hidegháború alatt, a vasfüggönyön keresztül már a hatvanas évek elején bejutottak hazánkba: 1962-ben a József körút 37. szám alatt megnyílt az első játékterem. Ráadásul mindez korántsem csempészek munkájának eredménye, a flipperek importját egy magyar állami cég intézte, mivel az újdonságnak számító pénzbedobós gépek stabil bevételeket termeltek. A könyvből az is kiderül, hogyan oldották meg a méregdrága elektronikus flipperek beszerzését az erősen devizahiányos időkben a Belkereskedelmi Kölcsönző Vállalat munkatársai, és miért nem került sor soha a lázadás egyfajta jelképének, a kapitalista szimbólumnak számító flipperek betiltására – legfeljebb néhány zűrösebb játékterem bezárására.

A könyv részletesen taglalja a budapesti Vidám Park kulcsfontosságú szerepét a játékautomaták hazai elterjesztésében, illetve azt is megtudhatjuk belőle, hogy mi célból telepítették a flippereket a balatoni szállodák, kempingek mellett akár vidéki iparvárosokba is, országos karbantartóhálózatot kialakítva melléjük. A nyolcvanas évek elején, a játékgépek magánimportja nyomán tényleg a kiskocsmákig bezárólag mindent ellepnek a flipperek, hogy aztán a hatóságok bekeményítsenek, és magas illetékekkel, majd egyéb módszerekkel korlátozzák a diadalmenetüket – mivel egy kalap alá vették őket a félkarú rablóval és más pénznyerő gépekkel.

Megismerhetjük a kötetből a flipperek és a játéktermek kilencvenes évekbeli hanyatlását is, amelynek nyomán több mint egy évtizedig feledésbe merül a szórakozás e formája. Aki ekkoriban jó állapotú flippert vásárolt, jó lóra tett, hiszen a nosztalgia és az elérhető példányok egyre szűkülő köre nyomán manapság milliós nagyságrendű pénzért lehet jó állapotú, működő flippert vásárolni. A bonyolult, még nem néhány mikrochipből álló vezérlés, az elektromechanikus alkatrészekkel telezsúfolt gépházak miatt a flipperek javítása időigényes, és olyan szakikat igényel, akik ma már nincsenek sokan – derül ki a múzeum megalapítását taglaló részből.

A flipper múzeuma című könyvet a Flippermúzeum oldalán lehet megrendelni 8000 forintért, de jár mellé egy 3500 forint értékű jegy is a múzeumba, ha ezt felhasználod, akkor a kötetre csak 4500 forintot költöttél.

Straub Ádám
Forrás: langolo.hu

2021.08.02