Szivárványhídon

Kecskés Rózsa bemutatkozó estje

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség június 16-án tartotta évadzáró estjét a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér klubhelyiségében Kecskés Rózsa Szivárványhídon című bemutatkozó műsorával.

A költőt Harcsás Judit újságíró, író, rádióriporter faggatta életútjáról, alkotó tevékenységéről, miközben egymás után hangzottak fel a versek Olasz Valéria, valamint a szerző tolmácsolásában. Az alig több, mint hatvan percnyi műsorban a jelen lévők rendkívül érdekes, nem mindennapi életutat és költészetet ismerhettek meg a Szatmár megyéből Győrbe telepedett tanár-költő szenvedélyes hangú vallomásai révén.

A kilencgyermekes, szegény családban nevelkedett, és nehéz, küzdelmes gyermekkort átélt Kecskés Rózsa szülőfalujából, Tunyogból, majd Ópályiból Debrecenbe ment, ahol magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett, onnét pedig férjét Győrbe követte. Küzdelmes tanári évek következtek, melyek után a könyvtárszakot is elvégezve, a Pattantyús szakközépiskola könyvtárosaként dolgozott. Ebben a munkakörben lehetősége kínálkozott kutatásra, helytörténeti munkák írására, melyeket különféle díjakkal jutalmaztak.

l990-ben elvesztette férjét, egyedül maradt három fiúgyermekkel, az anyagi gondokkal, nehézségekkel, de folytatta munkáját, melyet egyébként szeretett, és sikereket ért el vele, országos pályázatokon díjazták dolgozatait. A 2000-ik év újabb mélypontot jelentett életében: átesett egy infarktuson, miközben népes családját kellett fenntartania, és munkáját sem veszthette el.

Nyugdíjba menetele után a versírás jelentette számára a menekülés útját: a kiváló győri költővel, Porubszky Ildikóval kötött szoros barátsága és az általa alapított Zsarát című folyóiratban való publikálása örömteli, sikeres együttműködést eredményezett a két alkotó között. Szerzőtársa halála mélyen megrendítette, számos költeményben siratta el, de sikerei a versírás terén folytatódtak: folyóiratok (pl. Kláris), antológiák, napilapok közölték alkotásait. A Kárpát-medencében és Európa különböző országaiban tett utazásaiból élményekben gazdagon hazatérve, új hangvételű és témájú verseket írt, a 2000-ben indult Győri antológia alapító tagjaként pedig egy formálódó közösségben társszerkesztőként is működve, még inkább kivirágzott költészete. Négy kötetét maga szerkesztette, illusztrálta és adta ki. A legutolsó, Szivárványhídon címűért Kláris I.-díjat kapott. A versírás mellett a festészettel is megpróbálkozott. Ma már néha kiállításokon is láthatóak munkái.

Kecskés Rózsa sokoldalú és népszerű alkotó. Bemutatkozó estjén a zsúfolásig telt teremben a közönség felállva köszönte meg az általa nyújtott irodalmi élményeket. Fia, Kecskés Árpád közreműködésével kivetített festményei és az utazásai során készített fényképek, valamint életútjának vázlatokban összegzett szemléltető rajzai pedig igazi show-műsorrá varázsolták irodalmi estjét.

 

Csáky Anna
Fotók: Molnár György

2014.06.19