Ez már a mi 50 évünk

Kötetbemutató sajtótájékoztató – SzaSzi tudósítása

ez-mar-a-mi-otven-evunk-kotet-sajtotaj

2021. július 15-én a Szent László Látogatóközpont patinás falai között, a közelmúltban nyílt Caffé Collis kávézó udvarán újabb Győr várossá válásának évfordulója előtt tisztelgő kötetet mutattak be Ez már a mi 50 évünk címmel két helyi származású író, újságíró Laczó Balázs és Sudár Ágnes tollából.

A sajtótájékoztató résztvevőit Cseh Sándor, a Látogatóközpont igazgatója köszöntötte. A szerzőpáros részéről Sudár Ágnes beszélt arról, hogy mekkora örömet szerzett nekik a könyv elkészítése, hiszen „rólunk szól, megidézi a vaníliás karika illatát, a békavadászatokat a győrújbaráti táborban, az ETO-meccsek hangulatát”. Győr történetének azt a fél évszázadát veszi nagyító alá, amelyre a ma élők emlékeznek, így az olvasónak is felderenghet saját ifjúsága, felismerhet múltba süllyedt pillanatokat, újra átélheti a nosztalgiával övezett éttermek, presszók, strandok hangulatát. Az emlékezés szubjektív, de számokban is kifejezhető: a könyv név szerint említ 360 győri embert, idéz vagy megszólaltat több mint 130 személyt, szóba hoz több mint 80 teret, utcát vagy hidat, körülbelül 100 intézményt, szervezetet és 30-40 vendéglátóhelyet, mintegy 130 épületet, létesítményt. Az 52 fejezet 240 kulisszatitkot is elárul, például Miért használtak porszívót a gesztenyepüréhez a „Gül babában”?, Mit hívtak az Aranypart sakktáblájának?, vagy éppen Miért vesztek el a gyerekek szándékosan a Győrkőcön? A legnagyobb kihívást az illusztrálásul szolgáló képanyag összegyűjtése jelentette, ebben Kozma Endre (Régi Győr) végtelen segítségére számíthattak. A szerkesztés és külső megjelenés Sudár Éva munkája, a kivitelezés a Palatia Nyomdát dicséri, a forrásokat Gasztonyi László, a Vill-Korr Hungaria Kft. alapító ügyvezetője biztosította.

A vendégek közül Dr. Horváth Sándor Domonkos mint a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és mint győri lakos üdvözölte az új kiadványt és a jelenlévőket. A várossá válás évfordulója sok csodás produktumot generál: megjelent már kötet, amely kimondottan művészi szemmel mutatja be Győrt, olyan is, amely történelmileg térképezi fel, hol az utcaelnevezéseket, hol pedig az emlékműveket, köztéri képzőművészeti alkotásokat és táblákat véve alapul, de különös érték, amely győriként idézi meg, hiszen „győrinek lenni egy megélés: nyitott szemmel járni a városban, megismerni a történelmét és a nem szigorúan vett történéseit” ‒ fogalmazott. Az igazgató mind győri lakosként, mind győri könyvtárosként, mind történelmet szerető emberként méltatta a helyi kiadó által megjelentetett kötetet. Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház vezetője örömmel idézett meg néhány nosztalgikus pillanatot, kiemelve a kötet személyes hangvételét.

Az Ez már a mi 50 évünk az 1971 és 2021 közötti időszakból emel ki történeteket, s árul el eddig nem ismert kulisszatitkokat a megszólalók segítségével, azoknak, akik ezt megélték, és azoknak is, akik szeretnék megismerni.

SzaSzi
Fotók: Vas Balázs

2021.07.16