Díjzápor győri szakembereknek a könyvtáros vándorgyűlésen

Berente Erika írása

magyar-konyvtarosok-egyesulete-egyesuleti-munkaert-emlekerem

2021. július 8-9. között tartja 52. Vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Minden évben ezen az országos nagyrendezvényen adják át a szervezet által alapított szakmai díjakat. Sajnos a vándorgyűlés tavaly elmaradt, idén pedig rendhagyó módon, online formában került sor az ünnepségre, ahol az elmúlt két esztendő díjazottait mutatták be és méltatták. Városunk három jeles könyvtári szakembere, dr. Sándor Viktória, Winkler Csabáné és Farkas Renáta is elismerést kapott.

sandor-viktoria

Dr. Sándor Viktória, a Győri Törvényszék Csizmadia Andor Jogi Szakkönyvtárának vezetője a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Egyesületi Munkáért Emlékérem egyik 2021. évi díjazottja. Dr. Sándor Viktória első diplomáját a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola könyvtár-történelem szakán szerezte. Ezt követően a győri Városi Könyvtárban helyezkedett el tájékoztató könyvtárosként. Itt betekintést nyert a módszertani munkába, a rendezvényszervezésbe, a bibliográfiai tevékenységekbe is. Ezen évei alatt megszerezte második, informatikus könyvtárosi oklevelét a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 2003. januárjától a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság könyvtárosa, 2015. október 15-től vezetője. Jogi könyvtárosként elengedhetetlennek tartotta, hogy megfelelő háttértudással rendelkezzen, ezért 2013 januárjában újabb diplomát szerzett – ezúttal a Széchenyi István Egyetem Jogi Karán.

Hivatástudatáról árulkodik, hogy aktív résztvevője a könyvtárszakmai szervezeteknek. Pályája kezdetétől tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesületének és a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének, amelynek 2014 óta elnöke. Vezetése alatt az egyesület taglétszáma örvendetesen megnőtt, a KKKE szakmai és kulturális pogramjai nagy népszerűségnek örvendenek.

Dr. Sándor Viktória jelentős szerepet vállalt a hazai Országos Bírósági Könyvtári Rendszer működtetését célzó fejlesztések kidolgozásában. 2011-ben részt vett a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciójának megszervezésében. Tagja az Országos Bírósági Könyvtári Koordinátori Hálózatnak. Vezető koordinátorként szívesen segíti a kollégák munkáját: konzultál a jogi szaktájékoztatást, a magyarországi bírósági könyvtárak helyzetét, a bírósági információs rendszert, illetve a jogi tezauruszt érintő kérdésekben. Elhivatottsága, innovatív szemlélete, aktivitása példaként szolgálhat az új szakember-generációk számára.

winkler-csabane

Winkler Csabáné szintén az MKE Emlékérem kitüntetésben részesült. Winkler Csabáné pályáját a győri Városi Könyvtárban kezdte, majd egy év után a győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárba került. 2013-tól, a két győri közkönyvtár egyesítése óta a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Gyűjteményszervezési Osztályának vezetője. Egész pályafutása alatt feldolgozó könyvtárosként dolgozott, a szolgáltatások biztosításának hátterével, a dokumentumok feltárásával foglalkozik. Végigjárva a könyvtári ranglétrát, jelenleg felelős vezetőként tervezi és szervezi a könyvtár dokumentumainak beszerzéseit, azok feldolgozását és a katalógus építését. Tudásának bővítését egész pályafutása alatt szem előtt tartotta, ezt pedig évek óta meg is osztja a megyei segédkönyvtáros képzés oktatójaként.

Az egyesületi életbe pályája elején bekapcsolódott. 1982-től a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Győr-Sopron megyei Szervezetének tagja, majd a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületi életében is tevékenyen részt vesz. 2010-2014 között a KKKE titkári feladatait látta el, ennek megfelelően számos szakmai rendezvény szervezésében, lebonyolításában vett részt. Szakmai elhivatottsága, céltudatossága, elkötelezettsége egész pályáját végigkísérte, a közösségért végzett lelkiismeretes munkája is példaként szolgál a kollégák számára.

farkas-renata

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) és az Informatikai Könyvtári Szövetség (IKSZ) által 2000-ben alapított Az év fiatal könyvtárosa díjra Farkas Renáta, a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár munkatársa A könyvtár útjai. Merre tovább könyvtárosként? című dolgozatával pályázott. Írásműve a kuratórium döntése alapján elnyerte a Kovács Máté Alapítvány által felajánlott Az év fiatal könyvtárosa díj különdíját.

Farkas Renáta az Eötvös Loránd Tudományegyetemen okleveles informatikus könyvtárosként, üzleti információmenedzser szakirányon szerzett diplomát 2012-ben. Szakmai tudását a Könyvtári Intézet által szervezett akkreditált tanfolyamok – Elektronikus tananyagfejlesztés és távoktatás könyvtári környezetben; Kutatástámogatás könyvtári környezetben: szakirodalmi, tudománymetriai és statisztikai adatbázis-használat; Úton a felhasználók felé – könyvtári marketing és rendezvényszervezés; Digitális kommunikáció a könyvtári partnerkapcsolatokban; Könyvtári szakértői ismeretek – elvégzésével mélyítette el. 2014 óta a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár Állományfeldolgozó és Informatikai Osztályán dolgozik, ahol az osztály munkáját szervezi. 2017-től ranking szakértőként koordinálja az adatszolgáltatást a legfontosabb nemzetközi egyetemi rangsorokat összeállító közösségek felé. Évek óta tagja a Magyar Könyvtárosok Egyesületének és a Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesületének.

„Csak a könyv kapcsol múltat a jövőbe” ‒ áll az emlékérmen. Gratulálunk a díjazottaknak, s reméljük, hogy jövőbe mutató munkájuk eredményeit az olvasók sokáig élvezhetik!

Berente Erika
Fotók: Kisalföldi Könyvtárosok és Könyvtárak Egyesülete

2021.07.09