75 éves a Hild Technikum – Kiállítás a 15 éves Árkádban

Berente Erika írása

hild-iskola-kiallitas-arkad

2021. július másodikán új kiállítás nyílt a győri Árkád bevásárlóközpontban. A megjelenteket Herkely Ákos, a 750 Győr projekt koordinátora köszöntötte. Mint megtudtuk, a tárlat a Győr várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő programsorozat része.

Megnyitóbeszédében Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő utalt arra, hogy Győr erős gazdasággal bír. Ez a stabil háttér teszi lehetővé, hogy a város kulturális szerepe meghatározó legyen a régióban, ráadásul Győr jelentőségét növeli az is, hogy egyetemi város. A Győrben működő vállalatok szakemberigényét csak magas színvonalú képzéssel lehet kielégíteni. Városunkban számos nagy múltú középiskola található, ezek egyike „a Hild”. Az intézmény fennállásának hetvenöt éve alatt közel 8000 érettségit, technikusi vizsgát tett diákot bocsátott ki, akik az építészet különböző területein elhelyezkedve öregbítették az iskola hírnevét. Diákjai sikerrel szerepelnek tanulmányi versenyeken, a felsőoktatásban továbbtanulók aránya nagy, és az itt végzettek könnyen el tudnak helyezkedni. Az Árkád népszerű üzletház, ahol emberek sokasága fordul meg naponta. Szokatlan és remek gondolat itt bemutatni a Hild 75 esztendejét, ahol a látogatók szinte „belebotlanak” a kiállításba.

Nagy Imre centermenedzser örömét fejezte ki, hogy az Árkád helyet adhat a tárlatnak. Az általa vezetett üzletközpont elhelyezkedését, látogatottságát tekintve Győr stratégiai jelentőségű építménye. A cég arra törekszik, hogy kulturális és művészeti attrakciókkal bővítse szolgáltatásainak körét, s mind jobban beágyazódjon a város szövetébe – ez a mostani kiállítás is e törekvés jegyében nyílt meg itt. A pandémia idején nagy fontosságú a látogatók biztonsága: az egyéni szórakozást nyújtó tárlatok szervezése a korábban megszokott tömegrendezvények remek alternatívája.

Végezetül Józsa Tamás, az iskola igazgatója kapott szót, aki röviden vázolta, honnan is jött a kiállítás ötlete. Évekkel ezelőtt felfigyelt a bevásárlóközpont érdekes térkialakítására. Nemzetközi projektek résztvevőjeként pedig találkozott azzal a felvetéssel, hogy vajon ezek a nagy forgalmú – alapvetően kereskedelmi célú – terek milyen más funkciót képesek még betölteni? Az iskola évfordulója kapcsán aztán jelentkezett a vezetőségnél a kiállítás tervével, ahol zöld utat kapott.

Az iskolatörténeti tárlat a Hild 75 éves történetét mutatja be archív fotók, oklevelek, makettek és egyéb relikviák segítségével. A tablók egy része a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum építészeti felmérőtáborainak eredményeit mutatja be. 25 éve annak, hogy először ilyen programot szerveztek. A kiállítás tematikusan szemlélteti a Kisalföld különböző tájegységeinek – úgymint az Alsó-Szigetköz, a Fertő kultúrtáj világörökségi helyszín, a Rábaköz, a Sokorói-dombság vagy a Tóköz – jellegzetes népi építészetét; illetve kitekintést nyújt más vidékekre is, mint a Külső-Somogy vagy a Határtalanul projekt során bejárt erdélyi tájegységek. Fotók, helyszíni rajzok, vázlatok sokasága illusztrálja az iskola értékmentő tevékenységét.

Józsa Tamás ígérete szerint a kiállításhoz kapcsolódóan az iskola tanárai és diákjai több alkalommal is jelen lesznek, és interaktív kiállításbemutatót tartanak.

Berente Erika
Fotók: Vas Balázs

2021.07.05