Hát nem romantikus? ‒ Isn’t It Romantic

Szilvási Krisztián 1 perces filmkritikája

isnt-it-romantic-film-poster

Dehogynem! Fullos gejl csöpögés, szipogásig elnyújtva. Szín- és tüllorgia, csupamosoly illogikus és hiteltelen eseménysor. Gusztustalan úgy, ahogy van. Öleljük hát keblünkre a valóságot, mielőtt tényleg beüt a romantikus lidércnyomás! Abból ugyanis nehezen létezik fulladásmentes kiút.

Mondanám, hogy (az időközben literally súlyát vesztett) Rebel Wilson az új Melissa McCarthy, de míg utóbbit sokáig rühelltem a vásznon (szerintem) verejtékszagú művisége miatt, előbbi bár csináltnak hat, természetesebb már nem is lehetne. Arról van ugyanis szó, hogy a molett-lúzer Natalie utálja maga körül a valóságot (és még jobban benne saját lényét), de ezerszer inkább ez, mint a romantikus filmek vég nélkül sorolható közhelyparádéja. Ahol a főhős csajszi izomdisztrófiásokat meghazudtolóan ügyetlen, a női kollégák mindig halálos ellenségek, nincs belőtt séró és smink nélküli ébredés reggel, az öribari klisébe merevedetten meleg (és munkátlan-dologtalan-érdektelen), a happy end slow-motion belassított és így tovább. Nem, Natalie mindezt gyűlöli, persze, hogy egy baleset következtében ilyen álom-világba cseppen. És csak úgy képes kimászni belőle, ha sodródik a szabályokkal. Hát nem romantikus?

Todd Strauss-Schulson filmje nálam az utóbbi idők legviccesebb szatírája, amely minden romkom-kelléket felvonultat, méghozzá úgy, hogy észre sem veszi a néző a pórázon vezetést. Mert ugyan totálisan alátesz a csöpögős szerelmes moziknak, a kulisszák mögött ugyanazt a hatásmechanizmust használja, és eredményül ugyanazt is éri el vele: kinevetteti a műfajt, de pontosan ezzel hitelesíti saját magát, ami egy cseppet sem különbözik a gúnyolttól. Így lesz a Hát nem romantikus? olyan romantikus vígjáték, amely gyűlöli a romantikus vígjátékokat.

Zseniális ötlet, amelyben a műfajban edződött Rebel Wilsont (Koszorúslányok, Hogyan legyünk szinglik?) tényleg a „hibái tesznek gyönyörűvé”. Szereplőtársai (Liam Hemsworth, Adam Devine) remekül teszik alá a lovat, szándékoltan nem nyúlnak túl a nekik megszabott határokon, ezzel még jobban rásegítve a törvényszerűségekre. A meleg Donny-t alakító Brandon Scott Jones pedig kacagtatóan játssza túl az LMBTQ-sztereotípiát. S ha a Hirtelen 30 Michael Jacksonos Thriller-táncát imádtam, az itteni karaoke esten koreografált Whitney Houston I Wanna Dance With Somebody-jáért egyenesen rajongtam. Így mindent összevetve végeredményül olyan élvezetes komédiát kapunk, amely ugyan – bármennyire is próbáljuk tagadni – elvárja a zsebkendőket, mindezt azonban egyáltalán nem bánjuk.

 

2019, amerikai, 89 perc
rendező: Todd Strauss-Schulson
forgatókönyvíró: Erin Cardillo, Dana Fox, Katie Silberman
szereplők: Rebel Wilson, Liam Hemsworth, Adam Devine, Priyanka Chopra, Betty Gilpin, Jennifer Saunders,  Brandon Scott Jones

Szilvási Krisztián

2021.07.05