Múzeumok Éjszakája Győrben

Berente Erika képriportja

muzeumok ejszakaja 01

Lépni is alig lehetett a Belvárosban 2021 júniusának utolsó hétvégéjén. Más nagyszabású programokkal versenyezve szervezte meg az idei Múzeumok Éjszakáját a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Társintézményekkel összefogva sokszínű és érdekes kínálattal várták az érdeklődőket.

A tömeg utcáról utcára, térről térre, házról házra járt – követve a műsorfüzetben található instrukciókat. Ki-ki választhatott az őt érdeklő előadások, foglalkozások, műsorok közül. Aki akart, koncertet hallhatott, színielőadást nézhetett, rophatta a táncot, üveget formázhatott. Fegyvert foghatott, lépcsőt mászhatott, tárlatvezetésen vehetett részt, törökös kávét szürcsölhetett. S mindeközben – észre sem véve a dolgot – megismerkedett Győr múltjának féltve őrzött kincseivel, a múzeumban dolgozó restaurátorok, régészek, néprajzosok, történészek és más szakemberek munkájával.

A Múzeumok Éjszakája résztvevői más szemmel fognak városukra tekinteni, különösen, ha végignézték a régen várt, most megnyitott történeti kiállítást az Esterházy-palotában. A Nagy-Győr jelességei című tárlat ugyanis a győri polgárok közösségének, a legjelentősebb győri családoknak állít emléket.

Ha ott jártak, képgalériánk legyen egy kis emlékeztető, ha lemaradtak volna róla, akkor pedig legyen kedvcsináló ehhez a remek családi programhoz.

Szöveg és fotók: Berente Erika

2021.06.29