Sissi, a magyar királyné – A Monarchia Operett premier előadása

Bári Edit írása

sissi13

Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné (Erzsébet) című operettjének díszbemutatójára nem is lehetett volna méltóbb és stílszerűbb helyszínt találni a Gödöllő Királyi Kastély Díszudvaránál. A Szilágyi László librettójára készült művet 2021. június 12-én este ezen a csodás helyszínen, a Monarchia Operett előadásában láthatták a nézők.

A Monarchia Operett több mint tíz éve alakult színházi társulat, hitvallásuk, ars poeticájuk, célkitűzésük, hogy a „világhírű operett műfaj fenntartása érdekében, magasan képzett fiatal tehetségekkel, fiatalos lendületes formában, de a klasszikus értékeket megőrizve népszerűsítse a magyar nemzeti kincset, hungarikumot, a világhírű dallamokat, és hogy a nézők világszerte együtt dalolják velünk a legnépszerűbb operett slágereket.” A társulat művészeti igazgatója Kollár Péter Erik. A Monarchia Operett alkotó csapata ezúttal Huszka Jenő operettjét állította színpadra.

Erzsébet királyné (Sisi) alakja és élete számos művészeti ág képviselőjét megihlette, hiszen életéről regény, film, felejthetetlen musical és Huszka Jenőnek köszönhetően egy igazi vérbeli operett is készült. A cselekmény Sissi és gróf Andrássy Gyula történelmileg és életrajzilag sem bizonyított szerelme és a kiegyezést megelőző időszak körül forog. Noha a gróf és a császárné közti vonzalom nem teljesedik be, kettőjük közös erőfeszítésének köszönhetően, forradalom helyett megtörténik a kiegyezés. Mindeközben a háttérben több szerelmi szál kuszálódik össze és egyenesedik ki: egy magyar kultúrát kedvelő osztrák férfi, Flórián és egy anyai nyomásra férjet kereső lány, Stefi, valamint a császárné társalkodónője, Ida és egy magyar forradalmár, Kálmán között, ráadásul Waldreck grófnő, Steffi anyja és Latkóczi Ádám, Ida édesapja között is lángra lobban a szikra. Huszka valóságos zenei kavalkádot vonultat fel, hiszen Petőfi megzenésített versei mellett (Szeptember végén, Szabadság, szerelem!) palotások, keringők és polkák is felcsendülnek. Ahogyan minden operettnek, úgy a Sissi a magyar kirélynénak is megvannak a maga slágerei, hiszen a megrendítő „Szegény magyar nép”, a temperamentumos „Délibábos Hortobágyon” vagy a dallamos „Rózsám, viruló kis rózsám” című betéteket szinte önkéntelenül dúdolja mindenki, aki csak egyszer is hallotta.

sissi10

Az eredetileg 3 felvonásos darabból az átdolgozás során a nézők most egy feszítettebb, intenzívebb kétfelvonásos előadást láthatnak, amely természetesen hűen tükrözi az eredeti mondanivalót. A Monarchia Operett a társulat sztárjai mellett a műfaj emblematikus művészeit is felvonultatja. Denk Viktória Sissi szerepében káprázatos, az Andrássy grófot alakító Árvai Dániel ha énekel, a néző azt kívánja, sose hagyja abba. Oszvald Marika a tőle megszokott profizmussal hozza Waldeck grófnő szerepét, míg a lányát, Stefit, a kissé csélcsap, szórakozást kedvelő lányt Szendy Szilvi bájosan formálja meg. Flórián szerepében ezen az előadáson Kerényi Miklós Mátét láthattuk (kettős szereposztásban Kollár Péter Erik a váltótársa), aki a táncos, énekes, komikus szerepben egyszerűen brillírozott. Haraszti Elli (kettős szereposztásban Dezső Ágota) Latkóczi Idaként bűvölte el a közönséget, míg a szerelmét alakító Kádár Szabolcs János Neszmélyi Kálmán szerepében ragyogóan mutatta be a forrófejű forradalmárt. Egri László Latkóczi Ádám, Ida édesapja szerepében remekel, Axamethy grófot, a császári udvarhoz hű tábornokot Peller Károly csodásan alakítja.

A díszlet (Rákay Tamás) könnyen és gyorsan mozgatható, aminek következtében a néző nem érez az előadásban „üresjáratot”. A fantasztikus jelmezek Kollár Péter Erik munkáját dicsérik. Meg kell említeni a koreográfiát is (Szkáli Edina), hiszen a viszonylag szűkös színpadon látványos, már-már akrobatikus mozgást láthatunk. A szereplők lenyűgöző, fantasztikus tánccal kápráztatják el a közönséget, amely az egész előadásnak valami megmagyarázhatatlan dinamikát ad. Az élményhez élő zenekari kíséret (zenei vezető Kéménczy Antal), profi világítás- és hangtechnika (Szilágyi Yvette, Hlaszny Ádám) járul. A Sissi, a magyar királyné című előadás rendezője Kerényi Miklós Gábor (KERO), egy emblematikus direktor, akinek nevéhez számos zseniális darab fűződik.

A Monarchia Operett előadása színvonalas, szórakoztató, kicsit elgondolkodtató produkció, megfűszerezve látvánnyal, humorral, lendületes színészi játékkal, amely a közönségnek maradandó élményt nyújt. Az előadás az ősz folyamán Győrött is látható lesz majd.

Bári Edit
Fotók: Monarchia Operett

2021.07.02