Civil sajtóreggeli – nyári programokkal


civil-sajtoreggeli

Június 24-én délelőtt került sor a Civil sajtóreggeli 2021-es első összejövetelére: a TIT Pannon Egyesülete irodájában ezúttal is győri és Győr környéki szervezetek mutatták be programjaikat, rendezvényeiket, kezdeményezéseiket a sajtó képviselőinek.

A Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa és az ezzel járó szakmai program megvalósítója a 2020-2022-es időszakban Győr-Moson-Sopron megyében a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. A sajtóreggelin részt vettek: Vass-Odor Melinda (Sokorópátkai Nőegylet), Miklósy Lajos és Andorka Zsolt (Győri Ipartörténeti Alapítvány), Búzásné Szántó Katalin (Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület), Eigner László (Lehner Gyula Turista Egyesület), Braunné Barta Katalin (Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület), Kovács Attila (Kónyi Polgárőr Egyesület), Kocsis Julianna (Szív Egyesület Mosonmagyaróvár), Nagykutasi Viktor (Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete).

Vörös Barátok Napja a Sokorópátkai Nőegylet szervezésében

Sokorópátkán még él a legenda, amely a vörös barátok, más néven keresztes lovagok életét övezi. Az idei évben első ízben kerül megrendezésre az I. Vörös Barátok Napja, melyet a Sokorópátkai Nőegylet szervez, a Magyar Falu Programon nyert keretből. Szeretettel várnak minden érdeklődőt 2021. augusztus 14-én Sokorópátkára, ahol öt helyszínen zajlik majd a rendezvény.

„Élő ipari emlékezet – győri ipartörténeti emlékek bemutatása” a Győri Ipartörténeti Alapítvány projektjének keretében

A Győri Ipartörténeti Alapítvány megkezdi a TOP-7.1.1-16-H-044-1 kódszámú helyi pályázaton Élő ipari emlékezet – győri ipartörténeti emlékek bemutatása címmel elnyert programjának megvalósítását. Ennek aktuális feladata idén nyáron, hogy újabb emléktáblákat helyeznek ki a régi gyárak, üzemek helyén, így közel 30 emlékhely lesz már városunkban. Ezzel a projektjükkel egyedülállóak az országban, hiszen egyben egy turisztikai programot is kínálnak az érdeklődőknek: a nyár végén két kerékpáros túrát és 6 gyalogos túrát szerveznek ezekre az emlékhelyekre, bemutatva a jelenlegi és a már nem működő gyárakat.

Várhatóan novemberben szervezik meg a Győr a haza szolgálatában című konferenciát a Hadtörténeti Intézet és Múzeummal közösen, melyen tudományos igényességgel mutatják be a győri gyárak múltbeli és jelenlegi hadiipari szerepét, valamint tervezik képeslapok kiadását a 750 éves Győr tiszteletére.

Családi délután Nyúlon – a Fiatalokért Együtt Kulturális Egyesület szervezésében izgalmas programokkal

Az egyesület július 24-én családi délutánt szervez, melyre az alábbi programokkal várnak mindenkit: Pörköltfőző versenyt rendeznek, nem csak húsból, illetve keresik Nyúl legjobb málnaszörpjét. Rajzverseny is várja gyerekeket, melynek témája „Nyár a családdal”, de lesz fociverseny is amatőröknek, továbbá kézműves vásár és ételkóstolók. Az esti program pedig „Csillaglesen”, azaz esti mese gyerekeknek, a csillagok fényében.

Túrák a a Lehner Gyula Turista Egyesülettel

A Lehner Gyula Turista Egyesület az elmúlt hetekben újra elindította népszerű túráit. Felpécen voltak egy 12 km-es körtúra keretében, ahol meglátogatták a környék legöregebb pincéjét, és helyi borokat kóstolhattak. Egy rendhagyó történelemóra keretein belül felkeresték a Pápateszér környékén korábban működött patakmalmokból hármat, illetve ellátogattak Zsörk elhagyott falujába.

A következő időszakra tervezett rendezvényeik:
- Június 27. ‒ Baráti-Nyúl kilátó túra: 14 km-es vezetett körtúra Győrújbarátról a Napóleon kilátóhoz, és a nyúli Lila-hegyi kilátóhoz.
- Augusztus 1. ‒ Kápolnapusztai körtúra: Felkeresik a Vértes egyik híres-hírhedt szellemfaluját, illetve a Gánti barlangot egy 12 km-es körtúra során.

Ősszel indulnak teljesítménytúrák a Sokorói dombságban; három távon: 45, 25 és 15 km-en, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak. A háttérben folynak az előkészületei az „Alapfokú túrázó” tanfolyam elméleti, gyakorlati oktatásainak.

civil-sajtoreggeli

Séták és Koncertek a Rendezvényműhely Közhasznú Egyesülettel

A Rendezvényműhely Közhasznú Egyesület a nyertes CLLD pályázata segítségével Győri legendák képre és orgonára címmel programsorozatot indított. Pályázatukat a győri legendák köré építették, ezeket mutatják be zenében, képpel, valamint túrák segítségével (a legendák helyszíneire is ellátogatnak). Programjuk része egy 6 koncertből álló sorozat, amelynek keretében egy-egy győri legenda elevenedik meg a helyszínen készülő festményen és az orgona muzsikában.

8 alkalommal Győr város területén kerül sor túrák keretében a legendás helyszínek bemutatására, „Gyere Győrbe” Tematikus városnézések és Élményprogramok címmel, idegenvezetői kísérettel.

A következő túra: Szent László, a lovagkirály legendája. Időpont: 2021. június 27., 14-15 óra. Találkozás helye: Győr, Káptalandomb, Szent László szobor.
A következő koncert: „Asszonyszerelem, asszonysors” – A lőcsei fehér asszony tragédiája. Időpont: 2021. Július 3., 17.00-19.00. Helyszín: Evangélikus Öregtemplom (Győr, Petőfi tér 2.). Közreműködnek: Borbély Károly festőművész és Elischer Balázs orgonaművész.

Csorna-Kapuvár Járás Polgárőr Családi Nap

Az első családi nap ötlete 5 éve fogalmazódott meg, azóta minden évben megrendezésre kerül Csorna-Kapuvár járás Polgárőr Családi Napja: a rendkívül informális rendezvény elsődleges célja az egyesületek közötti kapcsolatépítés, tapasztalatcsere. A polgárőrőrök megismerhetik egymás családtagjait kötetlen beszélgetések, programok keretében. A rendezvényen a járási egyesületek nagy része képviselteti magát, és szívesen vesznek részt a főzőversenyen, játékos vetélkedőkön, versenyeken, és nézik a fellépőket. A Családi Napra 2021. július 31-én Gyórón kerül sor.

Programok a mosonmagyaróvári Szív Egyesülettel

A Szív Egyesület Mosonmagyaróvár tagjai a „nyári szünetben” is szívesen keresik egymás társaságát, szerveznek programot. Júliusban piknik lesz a Herbamesék gyógynövényes kertben, közös főzéssel, beszélgetéssel, elsősorban a szívre és érrendszerre ható gyógynövényekkel való ismerkedéssel. Ennek része a táplálkozás is, az ajánlott étel alapanyagokkal való barátkozás. Az elmúlt időszakban a tánc kimaradt az életükből, így augusztusban pótolják, egy örömtánccal a szabadban. Augusztusban megrendezik a „Gyalogolj szívesen” programjukat, amelynek helyszínéül városuk, Mosonmagyaróvár egyik vízparti területét választják.

Szakmai Nap a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete szervezésében

2021. június 29-én, kedden 16.30 órai kezdettel szakmai napot rendeznek, melyen növényvédelmi előadással és szakmai tanácsadással is várják az érdeklődőket a dióburok légy és egyéb rovarok károsítása témájában. A rendezvény végén borkóstoló lesz Baranyai Béla borász boraiból. Az esemény helyszíne a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

2021.06.25