16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál

Szabó Béla képriportja

gyori-tancfesztival-szabo-bela

Egy év kihagyás után Győr ismét otthont adott a művészi mozgásnak: június 14. és 20. között került megrendezésre a 16. Magyar Táncfesztivál és 6. Gyermek Táncfesztivál. Az online és szabadtéri közösségi vetítések és közönségtalálkozók mellett 3 nagyszabású produkciót is megtekinthettek a nézők.

A meghívott előadások egy részét online lehetett elérni, a kortárs alkotók és előadók sorában pedig az Inversedance – Fodor Zoltán társulat Vérző patak című darabja, illetve a Hámor József nevéhez köthető Gangaray Dance Company előadása volt látható, de bemutatkozott a Közép-Európa Táncszínház Anton Lachky egyik darabjával, a Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című premierjével, a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámája, Bozsik Yvette groteszk retrodarabja, a Nyaralás, valamint a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Juronics Tamás családtörténeti remekműve, a Credo.

Új helyszínként az Apátúr-házban rendezték meg a közönségtalálkozókkal egybekötött közösségi előadásokat, ahol a premierek mellett a jubiláló együttesek darabjait láthatták az érdeklődők: a Magyar Nemzeti Balett előadását, Venekei Marianna nagylélegzetű művét, a Sztravinszkij zenére készült Tűzmadarak című alkotást, Frenák Pál legutóbbi darabját, a Spi_der-t, a Pécsi Balett nagy sikerű Rómeó és Júlia darabját, a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című táncelőadását, a Recirquel Társulat Non solus produkcióját.

A Széchenyi téren mutatkozott be először élőben a Győri Balett új darabja, amely a világzenei műfaj jeles képviselője, Lajkó Félix és a társulat igazgatója, Velekei László alkotói fúziójából jött létre GisL címmel, és a klasszikus balettirodalom remekét, a Giselle-t álmodja újra. Továbbá a magyar amatőr néptáncmozgalom kiválóságai köszöntötték Győr városát, valamint a Győr várossá válásának 750-ik évfordulóját köszöntő egyedi programot tekinthették meg a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Maros Művészegyüttes, a Duna Művészegyüttes és a Nemzeti Táncegyüttes részvételével.

Kiegészítő rendezvényként pedig a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak munkáiból kaphattak ízelítőt az érdeklődők egy konferencia keretében, illetve TáncKépek címmel válogatás volt látható a MANK (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) kiállításából.

A 6. Gyermek Táncfesztivál égisze alatt volt kultur-gasztró udvar, illetve élőben láthatták kicsik és nagyok Gryllus Vilmos – Győri Balett Maszkabál című táncszínházi produkcióját, a Tünet Együttes Kucok című interaktív előadását, Kulcsár Noémi – Tellabor Állatok farsangja című táncmeséjét, a Pécsi Balett Piroska és a farkas című mesebalettjét, a Nagyvárad Táncegyüttes Vanmese című zenés előadását.

Fotók: Szabó Béla

Forrás: gyoribalett.hu

2021.06.22