Csináld magad bőrékszerek

Kézműves esték a megyei könyvtárban

Egy kezdeményezés, amely növekvő népszerűsége folytán mostanra már valódi hagyományteremtésnek tűnik. Egyre többen élnek a megyei könyvtár Központi Könyvtárának Klubjában meghonosított, „felnőtteknek szóló” foglalkozási alkalmak teremtette lehetőséggel, és vesznek tevékenyen részt a kézműves délután-estéken.

A foglalkozások a könyvtár egyik roppant aktív művelődésszervezője, Pozsgai Krisztina kezdeményezésére kerültek be a klub programjába, ahol rendre változatos munkadarabok születnek a lelkes és szorgalmas résztvevők keze munkája nyomán, profi irányítás és segédlet mellett. A legutóbbi alkalommal, február 2-án Hermann Bianka avatta be az érdeklődőket a  bőrékszerek készítésének titkaiba.

Hogyan születik egy új tárgy? Laikusként lépsz be, és úgy távozol, hogy alapismereteket szereztél egy új szakma fortélyaiból, sőt, haza is viheted az általad készített ékszert, és a viselésével csinosíthatod magad. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a leleményes nő (vagy férfi persze), mennyi pénzt takaríthat meg, ha a butikban vásárolt termék helyett –alkalomszerűen – önmaga gondoskodik ékszertára bővítéséről. Mindenki a saját ízlése szerint választhatja meg a formát, s tetszése szerint az anyagot, illetve annak színárnyalatait. A bőrből készült portékák ráadásul – amelyek például a legutóbbi hétfői alkalom célját képezték – nagyon kelendők, nem véletlenül (volt) annyira felkapott a „bőrturizmus”.

Minél gyakrabban keresik fel a foglalkozásokat az érdeklődők, és kapcsolódnak be annak aktuális tevékenységébe, annál több munkadarab kerül ki a kezeik közül, s újabb és újabb technikáknak ismerik meg a csínját-bínját. Ráadásul a foglalkozások közösséget is teremtenek, melynek (bűv)körében ismeretségek, barátságok szövődnek, erősödik az egymás iránti szolidaritás és segítőkészség.

Kinek ajánlhatók tehát ezek a foglalkozások? Mindazoknak, akik új technikai fogások ismeretének birtokába akarnak jutni, akik tökéletesíteni szeretnék a kézművességben való jártasságukat, akik tartalmasan, hasznosan kívánják eltölteni a szabad idejüket, változatosságra vágynak, új barátokat akarnak szerezni. Ha van kedved, gyere te is, az ajtó(nk) nyitva áll 

Csiszár Antal
Fotók: Pozsgai Krisztina

2015.02.04