Teljesen megújult a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár


tatabanya-jozsef-attila-konyvtar

Június 28-án átadták Tatabányán az újjáépített és kibővített József Attila Megyei és Városi Könyvtárat, a Modern városok programban elvégzett beruházás összege megközelítette a három milliárd forintot.

A könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódott, így az 1964-ben emelt épület helyén egy korszerű, 21. századi intézmény jött létre – mondta az átadás előtt a polgármester. Szücsné Posztovics Ilona hozzátette, hogy országos viszonylatban egyedülálló szolgáltatások érhetők el az olvasók számára. Minden könyvet digitális jellel láttak el, így az elektronikus olvasójeggyel együtt egy automatán keresztül egyszerűen, gyorsan kikölcsönözhetők, visszaregisztrálhatók a könyvek. Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta, hogy a könyvtár a térség lakóinak emblematikus intézménye, melynek felújítása a jövő közösségének építése érdekében elvégzett beruházás.

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár 1952. augusztus 17-én született Tatabányán a Népház épületében, 150 m2-en kezdte meg működését 12.644 db könyvvel és 6 főállású dolgozóval. 3 évvel később vette fel a nagy magyar költő nevét, 1958-tól gyűjt kötelespéldányokat a megyei nyomdáktól, 1959-től könyvkötészetet is működtet. 1959 és 1965 között 5 fiókkönyvtár létesült az intézmény részeként, melyek 1965-től városi könyvtárrá minősültek, majd 2013-ban ismét a megyei könyvtárba olvadtak bele. 1962-től vezették be a szabadpolcos könyvtári rendszert, és ettől az évtől a volt városi bíróság épületében működtek a Pruzsina úton a Népház felújítása miatt.

1964 őszén nyitották meg az új könyvtárépületet a mai Fő téren (akkor Felszabadulás tér) 1545 m2-en. Ekkor került bevezetésre a tikettes kölcsönzés, továbbá megvalósult az ún. vertikális munkaszervezet: létrejött a tájékoztató, nyilvántartó és gyermekkönyvtári részleg. 1971-ben kiváló könyvtár címet kaptak (amit 1974-ben és 1977-ben ismételten elnyertek). 1972-ben szlovák és német nemzetiségi báziskönyvtárrá is váltak. 1981-ben kétszintes tömörraktárral, 300 m2-rel sikerült bővíteni a könyvtár alapterületét.

tatabanya-jozsef-attila-konyvtar

Az 1990-es évek közepe táján készült el a könyvtár első honlapja, 1995-ben avatták fel a számítógépes szakrészleget. A jelenleg is használt integrált könyvtári rendszert, a Textlibet a 2000-es években vezették be. Újabb igazi nagy célként, a tervek szintjén már ekkor felvetődött egy új könyvtárépület megvalósítása. 2010-től – az ökológiai gondolkodás, a zöld könyvtári idea tükrében – folyamatosan alakították ki öko-gyűjteményüket. 2012 nyarán adták át a zöld olvasótermet a felhasználóknak.

2012. november 29-én rendkívüli közgyűlésen megszavazták a városi könyvtár megszűnését, és a József Attila Megyei és Városi Könyvtár városi fenntartásba kerülését. 2014-ben hangzott el, hogy az intézmény tudásközponttá való fejlesztése a város egyik legfontosabb kulcsprojektje. 2016. március 22-én a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást kötött Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba polgármester, amely tartalmazta a könyvtár épületének felújítását.

2017-től Mikolasek Zsófia lett az új igazgató. Az év novemberében bemutatásra kerültek az új könyvtár építészeti és belsőépítészeti tervei. 2019. március 19-én – a Fő téri épület elhagyása után – nyitották meg a Béla király körtéren kialakított ideiglenes szolgáltató helyet, a gyermekkönyvtári részleg a Szent Borbála téren működő irodák mellett kezdett üzemelni. A helyismereti és a muzeális gyűjteményt a Népház Úti Fiókkönyvtár fogadta be ideiglenesen. 2019. április 18-án tették le az új épület alapkövét, majd végül 2020 szeptemberétől kezdődött meg a megújult könyvtárépületbe való visszaköltözés, amit a pandémia is nehezített.

Immár tehát 3600 négyzetméteren üzemel a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár. A felnőtt könyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bővült. A földszinten közösségi tér jött létre magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral, internetező asztalokkal. Ott kaptak helyet a beiratkozás és a kölcsönzés helyszínei, valamint a legnagyobb érdeklődésre számot tartó állományrészeket tartalmazó, szabadpolcos olvasóterem. Az egy légterű helyiség felső szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként működhet. Ide került a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

tatabanya-jozsef-attila-konyvtar

Az olvasói térben zene- és médiatárat, valamint internet-hozzáférési pontokat alakítottak ki, valamint megépült egy előadóterem és egy oktatóterem, ahol a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, gyermekfoglalkozásokat és egyéb, a nagyközönség érdeklődésére számot tartó rendezvényeket tarthatnak. Emellett zenehallgatásra és filmnézésre, valamint akár kisebb létszámú klubok működésére szolgál a Fonotéka helyisége (a bejárattól jobbra), illetve a folyosói galéria képzőművészeti kiállításoknak biztosít teret.

A kiemelt újdonságok közé tartozik a 0-24 órás könyvszolgáltatás: a „Szélfogóba” az érvényes olvasójeggyel rendelkezők a nap 24 órájában beléphetnek, visszaadhatják kikölcsönzött könyveiket, és az előre kért dokumentumokat a könyvboxból elvihetik. A Digitális laborral képesek részt venni a digitalizálási programban, ehhez minden berendezés rendelkezésre áll: mikrofilm szkenner, nagy méretű szkennerek, VHS, kazetták, fényképek digitalizálására alkalmas eszközök. Sokan szeretik a személyes kapcsolatot az olvasókkal és a könyvtárossal – az Automatikus könyvtár ehhez kiváló lehetőség, ugyanis a könyvtári munkafolyamatokat megkönnyítő automata berendezések (látszólag ellentmondásosan) ezeknek a személyes kapcsolatoknak vannak a segítségére: a könyvtárosoknak több idejük jut beszélgetni az olvasókkal, és arra is, hogy valós igényüknek megfelelően tudjanak szolgáltatni.

2021.06.03